Исмаил Морина затражио политички азил у Хрватској

Исмаил Морина, чије је изручење Србији одобрио суд у Дубровнику, затражио је политички азил у Хрватској, потврдио је за Интернет портал РТС-а његов адвокат Дарко Бутиган. Морина се, такође, хрватском Врховног суду жалио на одлуку о изручењу. Процес би могао да траје неколико месеци.

Адвокат Исмаила Морине, Дарко Бутиган, потврдио је да је његов клијент затражио политички азил у Хрватској, јер "страхује да у Србији не би имао фер суђење".

Хрватско министарство унутрашњих послова примило је Моринин захтев за азил, јавила је агенција Хина, позивајући се на незваничне изворе.

Истовремено, Морина је Врховном суду Хрватске поднео жалбу на одлуку о изручењу Србији, коју је недавно донео суд у Дубровнику, где је ухапшен у јуну, рекао је Бутиган.

Након хапшења у Хрватској и прошлонедељне одлуке о изручењу, Фудбалски савез Албаније у саопштењу позива владу те земље да "интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Морине Србији".

У преговоре око правног статуса Исмаила Морине укључио се и албански премијер Еди Рама, који од краја претходне седмице "преговара са хрватским властима последња два дана ради коначног решења тог процеса".

Министар правде Газменд Барди је, такође, званично затражио од хрватских власти да не одобре захтев Србије уз образложење да је "албански држављанин Исмаил Морина угрожен због политички мотивисаног прогона или дискриминације".

Морина је осумњичен да је на фудбалској утакмици Србија – Албанија у октобру 2014. у Београду управљао дроном са заставом на којој је била мапа "Етничке Албаније", што је покренуло талас насиља, након чега је утакмица прекинута.

Албанска полиција је 2015. године, дан пред другу утакмицу Албаније и Србије, ухапсила Морину у центру Тиране због поседовања нелегалног оружја. Међутим, албански врховни суд га је пустио из затвора после три месеца и одредио му кућни притвор.

Приштински медији су писали да је Морина са групом навијача, одмах после пуштања из притвора, боравио на Косову, у Вучитрну.

Током викенда, навијачка група албанске фудбалске репрезентације "Кучи и зи" (Црвено и црно) одржала је протест у центру Тиране, тражећи ослобађање Исмаила Морине.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара