Морина ухапшен у Дубровнику, Тирана против изручења Србији

Фудбалски савез Албаније позива албанске власти да зауставе изручење из Хрватске Србији Исмаила Морине, осумњиченог да је управљао дроном са националистичким транспарентом изнад стадиона у Београду приликом утакмице Србија-Албанија, одигране у октобру 2014. године. Навијачи Албаније протестовали испред канцеларије Едија Раме.

Исмаил Морина је у јуну ухапшен у Хрватској на основу потернице из Србије, а суд у Дубровнику је прошле недеље одобрио изручење овог 35-годишњег Албанца Београду, наводи АП. Српско Министарство правде нема потврду да је таква одлука донета.

Морина је осумњичен да је, на фудбалској утакмици Србија-Албанија у октобру 2014. у Београду, управљао дроном са заставом на којој је била мапа "Велике Албаније", након чега је избило насиље а утакмица прекинута.

Албанска полиција је седмог октобра 2015. године, дан пред другу утакмицу Албаније и Србије, ухапсила Морину у центру Тиране због поседовања оружја.

Међутим, албански врховни суд га је пустио из затвора после више од три месеца и одредио му кућни притвор.

Приштински медији су писали да је Морина са групом навијача, одмах после пуштања из притвора, боравио на Косову, у Вучитрну.

Након хапшења у Хрватској и прошлонедељне одлуке о изручењу, Фудбалски савез Албаније у саопштењу позива владу те земље да "интервенише у оквиру правног контекста како би зауставила изручење Исмаила Морину Србији".

Наводи се да је Фудбалски савез Албаније уверио породицу Морина да ће наставити да се бори како би спречио његово изручење.

"У потпуности смо посвећени томе да искористимо све институционалне и правне путеве", наводи се у саопштењу.

У другом саопштењу албанског фудбалског савеза наводи се и да албански премијер Еди Рама преговара са хрватским властима последња два дана, како се каже, "ради коначног решења тог процеса".

Министар правде Газменд Барди је, такође, званично затражио од хрватских власти да не одобре захтев Србије уз образложење да је "албански држављанин Исмаил Морина угрожен због политички мотивисаног прогона или дискриминације", преноси АП.

Агенција је навела да је Морина пореклом из подручја Кукеша на североистоку Албаније, али да живи у Италији и редовно посећује утакмице које у гостима игра албанска фудбалска репрезентација.

Његов брат Џеваир се пожалио телевизији Репорт да влада у Тирани не обраћа довољно пажње на случај његовог брата и казао да би Исмаилов живот био угрожен у Србији.

"Позивамо државу Албанију да интервенише и заустави изручење Србији. Ми бисмо, као породица, учинили нешто веома радикално што би све изненадило", рекао је Џаваир не објаснивши на шта мисли.

Албанско министарство правде затражило је да Морина не буде изручен а премијер Еди Рама у контакту је са хрватским властима око решавања случаја, пишу албански медији.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво