Међународне потернице за оптуженима за прислушкивање у Македонији

Македонска полиција је расписала међународну потерницу за бившим начелником одељења за прислушкивање у Управи за безбедност и контраобавештајне послове Гораном Грујевским и његовим сарадником Николом Бошковским.

Потерница је расписана јер полиција није могла да пронађе Грујевског и Бошковског, након што је Врховни суд потврдио одлуке о притвору за ту двојицу оптужених у случају "Тврђава-таргет" Специјалног тужилаштва за прислушкиване разговоре.

Притвор двојици припадника УБК Министарства унутрашњих послова Македоније основни суд је одредио почетком јула, а Апелациони потврдио 18. јула, али нису одмах одведени на издржавање те мере, као што је уобичајено у другим случајевима, него се чекало да Врховни суд пресуди по њиховој жалби.

Према саопштењу МУП-а, полицајци од синоћ нису успели да пронађу Грујевског и Бошковског на адресама на којима су пријављени, па су расписане потернице.

Према наводима појединих медија, двојица оптужених су нестали и са собом нису понели мобилне телефоне.

Македонска полиција наводи да је проверила и објекте на више локација у Македонији, у Скопљу, Велесу и Охриду, за које је имала оперативна сазнања да их они користе за сакривање, али их није пронашла.

Припадници УБК Горан Груевски и Никола Бошковски оптужени су за нелегално прислушкивање више хиљада грађана Македоније између 2008. и 2015. и за уништавање уређаја које су користили за прислушкивање.

Грујевски је тада био шеф Пете управе УБК, која је надлежна за праћење комуникација и која је, према Специјалном тужилаштву, незаконито прислушкивала функционере, политичаре, новинаре, стране дипломате и хиљаде других грађања.

У случају "Тврђава-Таргет" међу оптуженима је и бивши директор УБК-а Сашо Мијаклов, али је њему као мера опреза одузет пасош.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи