Словенија ускоро потписује уговор о "Јужном току"

Словенија ће са Русијом 14. новембра у Москви потписати уговор о изградњи гасовода "Јужни ток", најавио словеначки премијер Борут Пахор. "Јужни ток" за Словенију важна енергетска одлука, оценио Пахор.

Словеначки премијер Борут Пахор изјавио је да ће та земља са Русијом потписати уговор о гасоводу "Јужни ток" 14. новембра у Москви.

Пахор је рекао да су преговори које је водио министар привреде Матеј Лаховник били веома захтевни и да је још у претходном мандату владе дошло до начелне одлуке да је "Јужни ток" за Словенију важна енергетска одлука.

Пахор је изјавио да су се последња отворена питања односила на порезе, пореску безбедност руских инвестиција, на седиште предузећа и имовину, која су решена у Гдањску током сусрета Лаховника са руским премијером Владимиром Путином.

Према незваничним информацијама које су медији раније преносили, у споразум је унета одредба према којој би читав аранжман могао бити прихватљивији за Европску комисију (ЕК), навела је агениција СТА.

Ако би "Гаспром" имао удео од 50 одсто у заједничком предузећу, Словенија би прекршила одредбе трећег енергетског пакета ЕК у складу с којим гасну инфраструктуру у ЕУ не могу да поседују компаније које тргују тим енергентом, као ни такозване треће земље.

Трећи енергетски пакет, који је ступио на снагу у септембру, регулише даљу либерализацију енергетског тржишта ЕУ.

Разговори о изградњи словеначког крака "Јужног тока" трају од пролећа прошле године, када је руски "Гаспром" донео одлуку о рути тог гасовода, пренела је словеначка агенција СТА.

"Јужни ток", заједнички пројекат "Гаспрома" и италијанске компаније "Ени", предвиђа изградњу два крака гасовода до 2015. којима ће се годишње допремати укупно 30 милијарди кубних метара гаса.

Један крак ће од Русије ићи испод Црног мора до Бугарске, преко Србије, Мађарске, Аустрије и Словеније до Италије, а други од Бугарске преко Грчке до југа Италије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи