Додик: СПЦ најважнији елемент српског идентитета

Након што је патријарх Иринеј у манастирском комплексу Осовица код Српца у БиХ освештао Саборни храм Благовести Пресвете Богородице, Милорад Додик је истакао да је тај храм доказ постојања српског народа на тим просторима кроз векове.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Српска православна црква најважнији елемент српског идентитета.

"Веома је важно да се управо на овај начин покаже да је наш народ вековима уназад био присутан на овим просторима и управо овај манастир треба да, осим тога што ће бити и верски објекат, докаже тај континуитет", навео је Додик.

Патријарх је рекао да "светиње помажу српском народу да преживи, опстане и одупре се онима који га не воле".

"Манастири су увек били светила нашег народа. То су биле моћне стражарнице које су наш народ очувале од непријатеља, спољашњег и унутрашњег. Не знамо који су опаснији и већи", додао је патријарх Иринеј.

Рекао је и да је храм који је првобитно био задужбина светог краља Драгутина, обновљен након 320 година, колико је био у рушевинама.

Владика бањалучки Јефрем рекао је да се у манастиру Осовица, који се налази у подножју планине Мотајице, тридесетак километара од Српца, од прошле године налази чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице која је стигла из манастира Хиландар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара