Уставни суд Хрватске: Позивање на бога остаје у свечаној заклетви

Након осам година Уставни суд Хрватске већином гласова је одлучио да позивање на бога у председничкој заклетви није противно Уставу те земље.

Поклич "тако ми бог помогао", којим завршава заклетва коју изговара изабрани председник или председница Хрватске, не угрожава атеисте и агностике, нити доводи у питање секуларни карактер државе, пресудио је Уставни суд Хрватске.

За такву одлуку гласало је седам судија, док су двоје имали другачије мишљење, пише загребачки Јутарњи лист.

"Као хрватски државни поглавар држаћу се Устава и закона, бринути за поштовање уставноправног поретка, бдети над уредним и праведним деловањем свих тела државне власти, чувати јединственост, опстојност и независност државе Хрватске. Тако ми бог помогао", гласи заклетва коју изговарају изабрани председници Хрватске.

Питање уставности изјаве "тако ми бог помогао" покренули су Дамир Јелушић из Краљевице још 2009. године и Александар Хатзивелкос и Дан Маргетић, обојица из Загреба, који су уставне тужбе подигли 2013. и 2014. године.

Јелушић, Хатзивелкос и Маргетић у тужбама су упозорили да помињањем бога у тексту свечане заклетве повређено више основних уставноправних начела.

Уз то, наводи се у тужбама, атеисти и агностици који су изабрани за председника Републике Хрватске приликом полагања заклетве због дела који их обвезује на помињање божје помоћи иако у бога не верују били су доведени у неједнак положај пред законом с верницима, јер су приморани да јавно изговоре фразу "тако ми бог помогао", иако нису верници.

Уставни суд се, међутим, не слаже иако је до коначне одлуке прошло осам година.

Према објашњењу уставних судија, "чин давања свечане заклетве изабраног председника је фактички само свечани церемонијални акт у којем изабрани председник даје обвезујуће обећање да ће се придржавати и поштовати одредбе Устава и закона".

Спорне речи "тако ми бог помогао", оцењује Уставни суд, не доводе у сумњу усклађеност оспораване законске одредбе са Уставом.

Према мишљењу седморо уставних судија, "тако ми бог помогао" само по себи није везано уз било какво религијско уверење изабраног председника, нити га спречава "у исказивању другог верског одабира", као што и не намеће одређено верско опредељење председнику Републике.

"Спомињање бога не вређа председникову слободу савести и вероисповести, као ни његово право на слободно јавно очитовање вере или драгог уверења као приватне особе. Стога сам чин полагање свечане председничке заклетве није чин исказивања верског уверења", закључио је Уставни суд.

Бога је у свечану заклетву самоиницијативно увео Фрањо Туђман, након првих председничких избора 1992. године.

Прва инаугурација остаће упамћена по Туђмановој интервенцији у тексту заклетве када је реченица "на корист свих хрватских држављана" промењена у "на корист хрватскога народа и свих хрватских држављана", да би Туђман заклетву завршио речима: "Тако ми бог помогао".

Иако је декларисани агностик, на пример, бивши председник Хрватске Иво Јосиповић је изјавио да са речима заклетве "тако ми бог помогао" нема никаквих проблема.

"Ову заклетву сматрам изразом католичке традиције у Хрватској коју баштинимо сви без обзира на то јесмо ли католици или нисмо", рекао је раније Јосиповић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво