Би-Би-Си: Ученици у Јајцу не желе поделе по етничком принципу

Британски јавни сервис објавио је репортажу о Јајцу, граду у Босни и Херцеговини, у којем се ученици боре против владиних планова којима желе етнички да поделе школе.

Би-Би-Си наводи да су после рата на Балкану 90-тих година, власти почеле да раздвајају студенте унутар истих образовних институција према етничкој припадности, како би у наставни план увели предмете на босанском, српском и хрватском језику.

"Само желим ићи у школу и бити прихваћен као људско биће, као студент", рекао је за британску телевизију 17-годишњи Николас Римас.

Град Јајце је, напомиње се, био у средишту рата током 90-тих година.

Данас овај град води другу битку, где је главна тачка образовање у школама. Многе школе су, како се наводи, подељене према етничкој припадности од локалних власти.

"Ми нисмо подељени град, ми смо хомогено место", рекао је градоначелник Јајца Един Хозан.

Наставници и учитељи из овог града сматрају да би сва деца требало заједно да иду у школу и да нема разлога да буду подељена.

Римас је заједно са осталим студентима покренуо кампању против овакве врсте подела.

"Није то више ствар само студената, наставника и родитеља, ово је проблем целог друштва", указао је покретач кампање.

"Муслимани, Католици, Јевреји или људи било које друге верске припадности морају помоћи једни другима и служити заједници", рекао је имам Зехрудин Хаџић.

Студенти и њихови наставници из овог града неће одустати и наставиће да се боре, наводи у репортажи Би-Би-Си.

Готово годину дана траје незадовољство ученика средњих школа из Јајца одлуком посланика у Скупштини Средњобосанског кантона који су подржали иницијативу за оснивање средње школе у Јајцу на босанском језику.

Ученици су се пре годину дана побунили, поручивши да не желе да их деле на Хрвате и Бошњаке.

С друге стране, министарка образовања, науке, културе и спорта Катица Черкез нагласила је да оснивање мешовите средње школе у Јајцу, која би радила по наставном плану и програму на босанском језику, има подршку локалне заједнице и Владе СБК.

Ђаци, међутим, не желе поделе.

"Желимо да поручимо да не желимо да нам се деле школе, али то није једино. Желимо да смо у школи сви равноправни. Желимо да Бошњаци добију своја сведочанства и да добијемо националну групу предмета и то су наши захтеви", рекли су приликом првог протеста.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи