Милиони евра у Ватиканској банци, хрватски кардинал на списку

Шесторица бискупа у Ватиканској банци чувају 3,4 милиона евра, а међу њима је и хрватски кардинал Јосип Бозанић, преноси "Индекс". Папа Фрања је покренуо серију реформи да би решио проблем често нетранспарентних ватиканских финансија.

Ватиканска банка објавила је извјештај за 2016. годину, а у њему се наводи да шесторица чланова Кардиналске комисије за надзор деловања Института за религијска дела, познатог и као Ватиканска банка, у њој чувају милионе.

Хрватски Т портал незванично сазнаје да није реч о приватном новцу кардинала, али и даље није познато чији је новац.

Према извештају, Надзорни одбор добија годишње 264.500 евра, директорат 299.300, а ревизија 83.000 евра.

Пре месец дана, неколико седмица уочи објављивања извештаја, први главни ревизор ватиканских финансија Либеро Милоне поднео је оставку, преноси Индекс.

Ватикан није навео разлог одласка главног "извођача" реформи које папа Фрања жели да спроведе.

Финансијски стручњак Либеро Милоне, који је велики део каријере провео у ревизорској кући "Дилојт Туш", именован је 2015. године за главног ревизора Ватикана.

По његовом доласку, формирана је "тројка" задужена за модернизацију и надзор економског и финансијског система Ватикана, уз аустралијског кардинала Џорџа Пела, који је сада осумњичен за умешаност у педофилску аферу у Аутралији, и немачког кардинала Рајнхарда Маркса, координатора Економског савета.

Кардинал Пел, који се бави економским питањима Ватикана, открио је да су пронађене стотине милиона евра на рачунима бројних ватиканских одељења, али нису били исказани у финансијским извештајима, објавиле су агенције.

У тексту није наведено да је реч о злоупотребама, већ се објашњава да су ватиканска одељења дуго имала "одрешене руке" у вођењу финансија.

Папа Фрања је покренуо серију реформи да би решио проблем често нетранспарентних ватиканских финансија, укључујући обнову Ватиканске банке, пише Индекс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи