Хрватски рибари у мрежи арбитраже

Непун месец је прошао откако је арбитражно одлучено о спорним деловима границе између Словеније и Хрватске. Иако је Хрватска раније изашла из процеса, оптужујући Словенију за покушај утицаја на суд, многи у тој земљи негодују због вести о губитку готово целог Пиранског залива. Хрватски рибари кажу да ће игнорисати одлуку и наставити да плове као и до сада. Словенци поручују - тешко.

Габријела Бакија је Словенка. Километре баште очистила је док се већало о томе у ком је катастру уписана земља коју поседује.

"Наша кућа је последња у Словенији. Oдмах десно је Хрватска. Река Драгоња је граница испред Хрватске и Словеније", објашњава Габријела и указује да је од територије суседне државе удаљена тек десетак метара. 

После осам година арбитраже, задовољна је одлуком.

"Драго ми је што је то коначно решено и да се зна чије је шта", каже Габријела.

Њен комшија, тик са друге стране граничног прелаза је и најпознатији Словенац у Хрватској, Јошко Јорас.

На кућу је ставио натпис "Окупирана словеначка територија", и хтео је да уместо хрватске уведе словеначку воду. Ипак, одлуком суда остао је у Хрватској.

Уз то, мораће да врати словеначку адресу из Сечовља. Није киван на судије већ на словеначке политичаре што су ушли у процес 2009.

"Слободно кажем да ја то трагедија за мене и за људе који овде живимо јер смо изгубили због тог споразума део словеначке земље, а и право на домовину", огорчен је Јорас.

Хрватски рибари кажу да ће им зарада сада бити драстично мања, јер губе право да плове тамо где су одувек рибарили. Један од њих, Давид Бајок, каже да је крај арбитраже био очекиван.

"Дочекали смо је били у нади да ће бити по старом, да ће се одредити црта средине. Међутим, пошто је арбитража к'о арбитража била саботирана од самог старта, зато смо ми изашли из арбитраже, знало се како ће бити", истиче Бајок.

Од цртања нове границе на води словеначка полиција их је неколико пута пресретала. Протекло је без већих инцидената. 

Хрватски рибари, међу њима и Давид, поручују да не маре за нове мапе и наставиће бродом преко садашње границе.

"Ми радимо и даље по старом. Значи, по старој граници уз пратњу наше полиције, наше војске које нас чувају. Ту су уз нас сваког дана када испловимо, раде даноноћно, тако да ми немамо нити брига нити проблема", наводи Давид Бајок.

Хрватски рибари у Пиранском заливу, чини се, не намеравају да одустану. Очекују неко ново решење. Док Загреб, за сада, игнорише случај, Љубљана пожурује и поручује: Спровешћемо арбитражну одлуку једнострано.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво