Аустријски канцелар опомиње шефа дипломатије због Италије

Кристијан Керн је опоменуо Себастијана Курца да не иде предалеко у спору са Италијом око политике према избеглицама.

Након разговора са италијанским премијером Паолом Ђентилионијем, Керн је у изјави бечком дневнику Пресе поручио да "овако не може" и да "морамо пазити да се не позиционирамо против Италије".

Шеф италијанске владе критиковао је у разговору са Керном захтев Курца да се обустави саобраћај трајеката за пребацивање илегалних миграната између италијанских острва и копна.

Керн је од шефа дипломатије затражио већи сензибилитет према Италији, посебно имајући у виду заштитничку функцију коју Аустрију има над Јужним Тиролом.

"Италија је наш сусед и важан партнер, зато је важно да се отворено опходимо према њима", нагласио је Керн.

Керн је, указујући на талас избеглица преко балканске руте пре две године, рекао да треба само замислити шта би било да су се суседи у сличној ситуацији поставили против нас.

"Таква врста проблема се може само заједнички решити. У ситуацији у којој једна суседна држава треба помоћ Европе, постављање против Италије, наравно наилази на разочарење", констатовао је аустријски канцелар.

Керн се изјаснио за изостављање теме избеглица из јавне расправе и пре свега предизборне кампање која је у току у Аустрији.

"Спољна политика Аустрије мора бити вођена на озбиљан начин иза затворених врата и на дипломатски начин, а не кроз предизборну кампању", поручио је он млађем ривалу на изборима.

Истовремено је Керн осудио и претерану критику из Италије на рачун Курца, рекавши да је довођење шефа аустријске дипломатије у везу са наонацистима, као што је то учинио градоначелник Лампедузе Салваторе Мартело, потпуно неприхватљиво.

Керн је нагласио да, када је реч о укупној спољној политици Аустрије, званичан Беч мора бити озабрив да не упадне у исту групу Виктора Орбана или Северна лига.

"То има везе са искуством. Не може се увек постављати против свега. Тада остајете сами. А превисока је цена угрожавати углед Аустрије само због добре предизборне кампање", упозорио је Керн.

Такође је одбацио претње везане за затварање границе на Бренеру према Италији.

"Ту се исценира ванредна ситуација која не постоји. Преко балканске руте чак и данас долази више тражилаца азила у Аустрију него преко Бренера. Наравно да морамо да се припремимо за све сценарије, али на миран и дискретан начин. Затварање границе на Бренеру највише би погодило Јужни Тирол", каже Керн.

На другој страни Курц, у изјави бечком дневнику Естерајх, не жели да се осврће на критике из Италије, рекавши да увреде које су изнете само говоре о онима које их упућују.

Истакао је да је слична реакција постојала и приликом затварања балканске руте.

"Тада су ме вређали грчки политичари и нису били спремни да на основу чињеница са мном дискутују на ту тему. Пар месеци након тога су прихватили да је затварање руте било у духу Европе, зато што је талас тиме потпуно прекинут", објаснио је Курц.

Подвукао је да остаје при својим захтевима, конкретно жели затварање медитеранске руте, као и обустављање пребацивање избеглица са острва на копно.

"Људи, након спашавања из мора, морају или одмах бити враћени или на европским спољним границама, то јест острвима, бити заустављени, снабдевани и онда враћани", објаснио је Керн додајући да читава ЕУ мора дати свој допринос.

Однос Аустрије према Италији, за разлику од канцелара, Курц не сматра угроженим.

"Италија је наш сусед и важан партнер, па је и у реду отворено разговарати, и било би неискрено ако не би Италији јасно рекли који је аустријски став. Ако се избеглице само пропуштају, морају државе у централној Европи, попут Аустрије, да штите своје границе и то мора бити јасно", поручио је Курц.

Керну је узвратио да у предизборној кампањи његова Социјалдемократска партија (СПО) води прљаву кампању.

"СПО инвестира очигледно много времена, али и новца у вођењу прљаве кампање, у којој он не жели да учествује", закључио је Курц.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи