Инспектори процењују поступак директора ХРТ-а

Државни инспектори и независни стручњаци процениће да ли је генерални директор ХРТ-а Вања Сутлић по закону изрекао опомене пред отказ новинарима који су га оптужили за шовинизам, одлука је маратонске седнице Програмског савета ХРТ-а. Сутлић остаје на челу ХРТ-а.

Програмски савет Хрватске радио телевизије (ХРТ) је одлучио да ангажује Државни инспекторат и два независна стручњака због сумње у законитост поступка генералног директора ХРТ Вање Сутлића, да изрекне опомене пред отказ за четворо новинара који су га оптужили за шовинизам.

Та одлука је једини закључак маратонске седнице Програмског савета који је у петак од ХРТ затражио да до завршетка поступка омогући стручњацима да неометано обављају свој посао.

Генерални директор Сутлић је и поред низа афера и најава о могућој смени остао на челном месту јавне ТВ куће и после седнице Програмског савета.

Маја Север, Роберт Зубер, Сања Миклеушевћ-Павић и Лела Кнежевић у медијима су оптужили Сутлића да је у фебруару 2008. њихову колегиницу и ранију дописницу из Београда Ивану Величковић Драгичевић назвао "четничком курветином".

На то је руководство ХТВ, затражило отказ новинара, без, како се оцењује, одговарајућег поступка и изјашњавања новинара.

Чланови Програмског савета су тражили обустављање поступка против новинара, као и укидање предложених опомена пред отказ.

Један од новоименованих чланова Програмског савета је Драган Црногорац, председник заједничког већа општина у Вуковару које окупља Србе у Источној Славонији.

Четворо новинара добило је подршку запослених на телевизији, еснафске асоцијације Хрватско новинарско друштво, као и многих политичара, па су у руководству ХРТ ублажили ставове.

Испоставило се и да су новинари током 20 месеци о Сутлићевим поступцима информисали своје претпостављене пре него што су иступили у медијима.

На седници се огласио и директор Хрватске телевизије Благо Маркота, који је у сукобу са Сутлићем, рекавши да су га Сутлић и уредница информативног програма Хловерка Новак-Срзић све време нападали и да су се залагали да новинари добију ванредни отказ.

Сутлић је на седници најавио да ће ХРТ 2010. смањити број запослених за неколико стотина.

На седници Програмског савета која ће бити настављена наредног четвртка било је такође речи о Сутлићевом лажном приказивању пословних резултата и паду маркетинга ХРТ од 53,3 одсто.

Конкурентске ТВ куће РТЛ и Нова ТВ бележе пад од 16, односно 8,4 одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи