Независне новине: Ко ће уместо Додика а ко уместо Иванића?

Након два мандата проведена на функцији председника Републике Српске, Милорад Додик нема право кандидовања на предстојећим председничким изборима наредне године, а као најозбиљнији кандидат за ту позицију и члана Председништва БиХ виђени су Небојша Радмановић (СНСД) и Мићо Мићић (СДС), односно Никола Шпирић (СНСД) и Мирко Шаровић (СДС).

Према писању бањалучких медија, наиме, у сенци бурних политичких дешавања у БиХ и регији у току су интензивне унутарстраначке припреме за предстојеће изборе 2018, који ће бити запамћени по неколико ствари.

Једна од кључних је, како се наводи, чињеница да Милорад Додик након два узастопна мандата по Уставу више не може бити председник РС (исто као што Бакир Изетбеговић више неће моћи да обавља дужност члана Председништва БиХ).

Управо ће највише од Додика, односно његових одлука о властитом (наредном) политичком ангажману, зависити и његова подршка одређеним кандидатима за ове позиције.

Како год, пишу бањалучке Независне новине, многи се већ виде на Додиковом месту.

Према сазнању тог бањалучког дневника, Радмановић у СНСД има највећу подршку с терена када је реч о кандидатима.

Неколико саговорника листа, блиских овој партији, потврдило је да потенцијални кандидати увелико лобирају по општинским одборима од Требиња до Приједора, како би добили што више предлога, који се касније у редовној процедури упућују на Главни одбор странке.

Радмановић, наводи лист, има подршку у сарајевско-романијској регији, бањалучкој, као и самом граду Бањалуци, у Зворнику, Бијељини, а Херцеговина је, засад, непознаница.

Лист сазнаје да је и Шпирић убацио "у пету брзину" преко својих проверених кадрова из такозване Високе Крајине и узданица с истока РС, које предводи Сташа Кошарац.

Једино није познато хоће ли се Шпирић сам повући уколико Додик одлучи да се кандидује за српског члана Председништва БиХ, или, рецимо, предложи Жељку Цвијановић не неку од ове две кључне позиције.

На питање какав је његов став о властитој кандидатури, Додик, пише лист, није желео да одговори.

"Уопште о томе не размишљам, партија се пита где ће ко", кратко је рекао.

Небојша Радмановић јуче није одговарао на телефонске позиве редакције Независних новина, а према њиховим информацијама, сва кључна кадрирања у СДС-у врше се у вили "Андреа", на Требевићу (излетиште Брус), која је, наводно, сада у власништву Дарка Бабаља, делегата СДС-а у Дому народа парламента БиХ.

Постоје процене, пише лист, да би ускоро могло доћи до приближавања актуелног члана Председништва БиХ Младена Иванића и Додика, које би, уколико се то деси, могло резултирати Додиковом подршком Иванићу за још један мандат, у замену за неку врсту партнерства, или чак савеза ове две странке.

Ипак, то је све засад само у домену спекулација, пише лист.

Тања Топић, политичка аналитичарка из Бањалуке, слаже се да су увелико почеле расправе и лобирања за функције председника РС и члана Председништва БиХ.

"Већ сада имамо назнака да поједине партије желе своје кандидате, а не да то буду кандидати с коалиционим партнерима с којима су досад наступали. У појединим партијама има више претендената, али и прилично спиновања и пуштања пробних балона с истицањем имена. Али то је нормално, желе се тестирати и грађани, али и и сопствене партије", истиче Топићева.

Закључује да се, с тим у вези, спинује с прављењем немогућих комбинација које потиру сва политичка ривалства досад и спајају љуте противнике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво