Словенија: Одлучно применити одлуку о Пиранском заливу

Словеначки премијер Миро Церар изјавио је да ће та земља, уколико Хрватска настави да игнорише арбитражну пресуду и не пристане на њену имплементацију, одлуку арбитара о граници реализовати "на други начин".

Миро Церар је након седнице Владе рекао да је одлука арбитара кључна, јер дефинише границу са Хрватском, али да при њеној имплементацији треба поступати одговорно и одлучно, у оквиру арбитражног поступка и међународних стандарда, пренела је Хина.

"Морамо бити активни, а опет и не превише журити и направити грешку која би нам наштетила", указао је Церар и додао да ће вероватно отићи у Загреб на састанак с хрватским премијером.

Ипак, навео је, тај дијалог се може и прекинути "ако би се показало да хрватска страна само одуговлачи, да не признаје арбитражу нити њену пресуду".

"С Хрватском упркос свему морамо покушати да нађемо простор за договор о имплементацији, иако сам свестан да ће то бити напорно и да до тога неће бити лако доћи", указао је Церар.

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је да би Европска комисија (ЕК) требало да притисне Хрватску да прихвати одуку граничне арбитраже као што због спорне правосудне реформе притиска Пољску и прети јој санкцијама.

"Хрватски случај је сличан пољском и сада је права прилика за реакцију. Будемо ли превише чекали, критиковаће нас да је арбитража одредила границу на мору, а да смо ми с имплементацијом превише чекали и нисмо реаговали", рекао је Ерјавец на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, он је већ саставио писмо Евроској комисији у коме ће је обавестити да Хрватска крши суверенитет Словеније и шенгенског простора у Пиранском заливу, након што су арбитри доделили Словенији већину тог простора и пролаз на отворено море хрватским територијалним водама.

"Очекујем да ће ме премијер Миро Церар наредних дана овластити да писмо које сам већ написао за потпредседника Комисије Франса Тимермана и пошаљем", указао је Ерјавец.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара