Десет тачака раскола у државном врху Хрватске

Ватрена стихија која је последњих дана уништила више хиљада хектара сплитског залеђа покренула је и тињајући сукоб у врху државе између председнице Колинде Грабар Китаровић и премијера Андреја Пленковића, а као "со на рану" је пала оставка потпредседника владе и министра одбране Дамира Крстичевића.

Ни после данашње седнице владе на Марковом тргу није јасно да ли је Крстичевић у оставци, иако је Пленковић поновио да оставку не прихвата, као ни Грабар Китаровићева, која је након изјаве да је војска требало раније да изађе на терен захваћен пожаром, изјавила да притом није мислила на војску, посебно не на Крстичевића.

Тај први јавни сукоб двоје највиших државних званичника, иако њихов однос већ дуже време није идиличан, само је експлодирао, пише загребачки Јутарњи и набраја 10 тачака раскола Грабар Китаровићеве и Пленковића.

Пожар је само једна од тих тачака. Изјава председнице о касном изласку војске на терен дошла је само неколико сати након што је Пленковић у Сплиту поручио да су све службе одлично одрадиле посао – да су реаговале "баш како треба".

"Не знам одакле њој (Грабар Китаровићевој) такве информације, то морате питати њу", одбрусио је Пленковић на ванредној конференцији за новинаре, коју је сазвао јуче по повратку из Сплита, а након што је обавештен да је Крстичевић, како су пренели медији, поднео неопозиву оставку.

Уз то, Грабар Китаровићева, која је напустила трилатералу у Салцбургу по доласку у Загреб није могла да одлети у Сплит зато што је премијер тамо отишао службеним авионом, па је председница морала да чека да се он врати како би авион дошао по њу у Салцбург.

Друга тачка спора на релацији Китаровић–Пленковић су промене у хрватској дипломатији. Она је, наиме, још за време владе Тихомира Орешковића била незадовољна радом амбасадора.

Председница се чак била договорила с бившим министром Давором Ивом Штиром, који је такође поднео оставку и напустио владу, о изменима нових дипломата, али је то све остало у Пленковићевој фиоци.

Саговорници Јутарњег из ХДЗ-а тврде да је јасно да је управо ту почео први већи сукоб између председнице и премијера. Она је, како се наводи, на првом месту хтела да се реши Јошка Паре у Вашингтону, а није тајна, кажу, да Пленковић с тим каријерним дипломатом има коректан однос.

Трећа тачка спора је, пише Јутарњи, спољна политика с обзиром на то да је улога председнице на том пољу доста сужена иако, како се наводи, учествује у креирању спољне политике с владом.

У односу између Пленковића и Грабар Китаровићеве приметно је разилажење око неких спољних питања. Пленковић, пише лист, има потребу да наглашава да "спољну политику води ова влада", а у неколико ситуација су, пак, посете председнице биле некоординисане с владом.

Такође, Пленковић је тај који заступа "мејнстрим европску политику", док се Грабар Китаровићева повезује с државама средње Европе у којој су на власти углавном конзервативније странке.

Јутарњи подсећа и да Пленковић није имао појма о путовању Грабар Китаровићеве за Нову годину у САД, где се састала с низом америчких политичара. Цело то путовање је, иначе, било обавијено велом тајне па није било јасно ни да ли је она тамо приватно или службено.

Тачка сукоба двоје највиших званичника је и челник ХНС-а Давор Шукер, који је био једном ногом изван странке, што председница наводно одобрава, а након једног сусрета са премијером, Пленковић му је вратио легитимитет, изјавом да му је Шукер "начелно прихватљив". То се, међутим, Грабар Китаровићевој никако није допало.

Неименовани извори ХДЗ-а кажу да је Пленковић против иницијативе, коју је покреула председница, а која је и економска и политичка јер осим привредне сарадње држава од Јадранског мора, преко Балтика до Црног мора, постоји и та политичка димензија "штита према Русији", односно начина како заобићи руски плин, што не одговара Немачкој, а снажно је подржава САД.

Јутарњи наводи да је тачка спорења и министар науке Паво Баришић, којег је Пленковић жестоко бранио иако је он био оптерећен плагијаторском афером, али и практичним заустављањем образовне реформе.

Грабар Китаровићева и Пленковић се не слажу ни око измена Закона о извршитељима чије измене је иницирала председница, па је с тим у вези премијеру упутила отворено писмо у којем је изразила забринутост што није направљена "свеобухватна и темељна анализа" тог, како је навела, системског проблема. Она је апеловала тада да се том проблему приђе без одлагања.

Неспоразум између Грабар Китаровићеве и Пленковића унела је одлука премијера и челника најутицајније владајуће партије, ХДЗ-а, а раскине коалицију са Мостом, након чега је тражио нову парламентарну већину. Председница је одлучила да сазове консултације са свим странкама, а Пленковићу је поручила да неће дозволити одуговлачење, што је он доживео као њено мешање у ствари које не би требало да је занимају.

Најзад, тачка раздора у односима председнице и премијера је и тајна депеша коју је саставила амбасада САД у Вашингтону о томе са ким се све састајала Грабар Китаровићева током њеног тајног боравка у САД. Премијер због тога није био срећан и одмах је најавио истрагу о цурењу депеше, али та истрага до данас није закључена, подсећа Јутарњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво