"Зелени" поднели пријаву због нацистичког поздрава у Блајбургу

Посланик аустријске странке Зелених Карл Елингер најавио је да ће странка, државном тужилаштву Клагенфурту, поднети тужбу због нацистичког поздрава на прошлој комеморацији у Блајбургу.

Карл Елингер је указао да је на том скупу било бројних кршења закона о забрани величања нацизма.

Елингер је истакао да је више особа користило нацистички поздрав него што је саопштено, а полиција је тврдила да су била само три случаја.

У писму тужилаштву, нагласио је да је више особа него што је наведено виђено како дижу десну руку у знак поздрава и да постоје и фотографије тог чина.

Посланик је због тога критиковао полицију која је била на лицу места, а која је запостављала своју дужност да прати да ли има кршења закона.

"Мора се истаћи да су полицајци, према писању бројних медија, само ретко, односно само на захтев, затражили од особа које су користили нацистички поздрав лична документа", критиковао је Елингер.

У документу који је предат тужилаштво тврдње зелених нису документовани само писањем медија, већ и бројним фотографијама које показују више лица како поздрављају нацистичким поздравом присутне.

Елингер подвлачи да полиција очигледно није деловала и подносила пријаве против лица која су користила нацистичке поздраве, како то налаже закон.

Иначе, већ раније су Зелени критиковали комеморацију у Блајбургу и са антифашитичким организацијама захтевали да се забрани.

Бројне организације су упозориле аустријске власти да је Блајбург место величања нацизма, и да се мора забранити одржавање комеморације.

Међутим, у аустријском закону не постоји забрана усташких обележја, па надлежне власти нису имале могућност да забране овај скуп.

С тим у вези је затражено да се у закон о забрани величања Трећег рајха унесу и усташка обележја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи