Ранковић поново саслушаван на Закинтосу због "боксера"

Један од осумњичених за пребијање насмрт америчког туристе Бакарија Хендерсона у клубу "Бар код" 6. јула, Душан Ранковић, поново је саслушан у суду на Закинтосу, поводом сумњи да је у тучи коришћен "боксер".

Његов бранилац Зора Добричанин Никодиновић пренела је Танјугу да се на видео-снимку види да власник кафића у току туче додаје нешто Амиру из обезбеђења, те да се сумња да је у питању метални "боксер" и да су смртоносне повреде нанете управо тим предметом.

"Ранковић је поново извођен пред суд, како би проверили да ли је њему нешто познато у вези са металним предметом 'боксером'. Ранковић је изјавио да сви овде причају да је власник кафића Амиру то додао током туче, али да он лично то није видео, јер у том тренутку није био при себи, али да има људи који су то видели", навела је његова адвокатица.

Зора Добричанин Никодиновић се пожалила да је велики проблем одбране то што на Закинтосу не постоји овлашћени судски преводилац са српског на грчки језик.

"Превођење Душановог исказа обавља човек који је електричар и живи овде 20 година, а који и сам тврди да не може све да преведе, посебно не правничке термине. У списима предмета такође не постоји ниједан папир на било ком језику осим на грчком", напоменула је она.

Истиче да је грчко правосуђе, како каже, упозорила на кршење Европске конвенције и праксе Суда у Стразбуру, а и њиховог закона, који окривљенима даје право да се служе матерњим језиком.

"Могу да констатујем да се опасно крше људска права у кривичном поступку и да нам предстоји озбиљна борба за основна права", рекла је Добричанин Никодиновићева.

Ранковић је саслушаван и пре два дана, након чега му је одређен "привремени притвор", са правом жалбе у року од пет дана.

Ранковић је у присуству својих бранилаца тада дао детаљан исказ истражном судији у којем је описао како је због свађе око стола, сада покојни Американац Хендерсон, њега ударао флашом у главу, док се боца није распрсла у парампарчад, након чега му је "пао мрак на очи" и ничега се не сећа.

Освестио се, рекао је, касније у тоалету, када је видео да је обливен крвљу, а поред њега су биле две девојке.

Затражио је да се покрене кривични поступак против другог Американца, који га је задржао и омогућио покојном Хендерсону да га удара флашом у чело, тврдећи да је од силине ударца био "као под анестезијом" и да има "прекид филма...".

Четворици српских држављана осумњичених у овом случају раније је одређен притвор до почетка суђења, које, по грчким законима, може трајати до 18 месеци, док су друга двојица пуштена да се бране са слободе и већ су стигли у Србију.

Младићима се на терет ставља кривично дело саучесништво у убиству извршено у ноћи између 7. и 8. јула, када је у тучи у клубу "Бар код" у месту Лаганас насмрт претучен амерички студент Бакари Хендерсон (23).

У првом маху, према извештавању грчких медија, приведено је шест Срба због тог инцидента, а накнадно још двојица, мада је један одмах пуштен на слободу.

Истрага би требало да утврди појединачни степен кривице и умешаности у ово дело сваког осумњиченог понаособ, што значи да би и квалификација дела у односу на сваког од њих могла да буде измењена до подизања оптужнице.

Како је најављено, суђење за ово дело онима који буду оптужени одвијаће се у грчком граду Партасу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво