Велики пожар код Омиша, гори и на Хвару

На подручју Сплитско-далматинске жупаније по врло неповољним условима и помогнути снажним ветром гори 12 пожара, које гаси око 400 људи са више од 100 ватрогасних возила и уз помоћ канадера и ер-трактора, изјавио је ватрогасни командант Дражен Главина. Велики пожар букнуо је код Омиша и шири се према Сплиту, јављају хрватски медији.

Пожар је после поноћи букнуо у месту Тугаре код Омиша и проширио се на Срињине према Сплиту. Како су јавили мештани, ватра је "ушла међу куће", преноси портал Индекс.

Сплитски ватрогасци су дојаву о пожару добили 42 минута након поноћи.

Код Ситна Горњег брани се кућа по кућа, канадери помажу да ватрогасне снаге могу прићи ватри, а слично је крај Тугара, где је ватра одмакнута од куће, али због ветра може опет променити смер, рекао је Главина, пренела је Хина.

Дислоцирали смо све људе и дигли домаће снаге колико смо год могли, тако да у просеку на сваком пожару сада гаси по 30 ватрогасаца плус велики пожар код Ситног на којем је пуно више људи, рекао је Главина.

Министар унутрашњих послова Давор Божиновић рекао је да су резервне снаге хрватске војске стигле у део Жрновнице, те да ће доћи и ватрогасци из дугих жупанија.

Божиновић је рекао да повређених нема, осим што је један мушкарац преминуо од срчаног удара, а о материјалној штети у овом тренутку тешко је прецизно говорити.

Због пожара искључен је далековод Закучац-Коњско и Закучац-Билице, а затворен је и пут Жрновница-Ситно Горње.

Осим што су становници остали без струје, искључена им је и вода.

Најгора ситуација је у залеђу између Омиша и Сплита, где је захваћена велика површина.

У пожарима широм Далмације, повређено је више ватрогасаца.

Евакуација туриста је покренута већ око пет сати ујутро, а мештани су секли стабла моторним тестерама да зауставе ватру.

Такође је избио пожар и на Хвару код места Богомоље, где гори густа борова шума. Тај пожар гасе сва три добровољна ватрогасна друштва са острва, а имају помоћ и из ваздуха.

Пожар код Шестановца с којим су се ватрогасци борили целу недељу још гори, али је ватра је под контролом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи