Пожари букте у Херцеговини, Далмацији и Црној Гори

Пожари у Херцеговачко-неретванском кантону, на Подвележју, Пологу и Чврсници не јењавају. Пожар који је плануо изнад мостарског насеља Лука ношен северним ветром ширио се према југу, изнад насеља Текија, према Опинама. Иако је раније јављено да ће мештани Бигове бити евакуисани, до тога није дошло јер ватрогасци држе ватру на безбедној удаљености. У општини Подгодица најтеже у Тузима. Канадери гасе пожаре од Истре до Далмације.

Пожари у Херцеговачко-неретванском кантону, на Подвележју, Пологу и Чврсници не јењавају.

Пожар на Подвележју, на локалитету Гостина шума, је и даље активан и иде у два правца, тренутно не пријети стамбеним објектима, а на терену су два возила, шест ватрогасаца и мештани, пренела је Фена.

Пожар на Пологу, на неприступачном терену и даље је активан, слабијег интензитета и не прети стамбеним објектима, на лицу места је једно возило и три ватрогасца.

На подручју општине Столац је активан један пожар изнад насељеног места Горња Дубока, где гори трава и ниско растиње.

Пожар тренутно не прети кућама, али је велика могућност ширења због јаког ветра.
На терену су ватрогасци "ДВД Столац" и локално становништво.

Пожар који се ширио од Фортице изнад Мостара према насељима Опине, Бјелушине, Мазољице и Шеховина и источно према Подвележју и даље је активан, потврдио је Фени дежурни диспечер у Ватрогасној јединици Мостар.

Он је рекао да се пожар проширио према Гостином брду и селу где има привредних објекта. На лицу места су два возила и шест ватрогасаца.

Подгорица: У Тузима угрожено пар кућа 

Ветар у Подгорици потпомаже ширење ватре, јавља РТЦГ и наводи да је неколико пожара избило око поноћи, а да је јутрос дошло до пожара и у неколико приградских насеља.

У главном граду Црне Горе је само јуче забележено око 50 пожара, а ватрогасци су целу ноћ провели у дежурствима на Љубовићу и Загоричу. Најтеже стање је у Тузима где је на локацији Вранска Гора потенцијално угрожено неколико кућа.

Велики пожар избио је током поподнева иза тржног центра "Делта", а ватрогасци су покушавали да заштите околне куће од ватре.

Како за ЦДМ рекао командир службе заштите Подгорица, Андрија Чађеновић ситуација је била критична, а саобраћај иза "Делте" блокиран

"Осим овог, велики пожар букнуо је на Марези који су гасиле три екипе, због чега је улаз у Подгорицу из правца Никшића био блокиран.

"Пожар у Пиперима у селима Црнци и Лопате такође је угрозио велики број домаћинстава. На том локалитету упућене су четири екипе. Нови пожар избио је поново у Кокотима, али на другој локацији. Тренутно су тамо три ватрогасне екипе", казао је Чађеновић.

Велики пожар који је јутрос и око девет часова избио на граници између Кртола и Доњег Грбља, односно између општина Тиват и Котор, гасе припадници ватрогасних служби из више градова, добровољци и мештани, јавља РТЦГ. 

Из Директората за ванредне ситуације саопштавају да, за сада, пожар не угрожава куће и становништво Бигове.

Иако је било таквих информација, до евакуције становника није дошло јер су ватрогасци одржавали пожар на безбедној удаљености од Бигове.

Како је незванично сазнала РТЦГ, которска полиција је из Бигове превентивно извела стране држављане.

Таман када се око десет сати смирила ситуација са херцегновске стране Луштице, пожар се опет разбуктао изнад насеља Доњи Клинци, а истовремено је с друге стране избио пожар на потезу од Грабовца ка Бигови.

Начелник Службе заштите и спасавања Тиват Зоран Барбић рекао је јутрос да се пожар шири муњевитом брзином, иде према плажи и Бигови.

"Активирао се поново и пожар код Роса. Ситуација је алармантна немамо помоћи из ваздуха због јаког ветра, који сваки час окреће правац. Сви смо на терену, сво људство, опрема, техника. Само су остале нужне снаге да евентуално бране град. Драматична је ситуација и алармантна. Зато молим све субјекте, који могу било како да помогну нека изађу на терен", позивао је преко Радија Јадран Барбић.

Пожар на потезу од Грабовца ка Бигови избио је око девет сати, јавио је Радио Тиват.

Јак ветар отежава гашење код Тивта и Котора

Тиватски ватрогасци одмах су се упутили на место пожара са четири противпожарна возила. У гашењу пожара учествују и которски ватрогасци.

Отежавајућа околност је јак северни ветар који дува према ватрогасцима.

"Ветар је промењивог правца па не могу са прецизношћу рећи када ће ватра стићи до приступачног дела терена за гашење. Овим темпом веома брзо", казао је Скала радију Максим Мандић, командир которских ватрогасаца.

Сва оператива которске службе заштите и спашавања је на терену заједно са ДВД из Пераста.

Ветар отежава гашење и код Сутомора ,где је ватра захватила борову шуму на Голом брду, и прети да захвати цркву Свете Петке и оближње куће.

Ватрогасне екипе су на терену, ватра се домогла и пута, а од Сутомора ка Буљарици и тунелу Созина формиране су огромне колоне аутомобила, преноси портал cdm.me.

Ватргосасци се и даље боре са пожаром на полуострву Луштица, где је захваћено више од стотину хиљада метара квадратних.

Објекти нису угрожени, речено је РТЦГ из херцегновске Службе заштите и спасавања. 

Ватра је угашена на делу изнад Поткопа, док је у току гашење пожара који се шири према бившој касарни у Клинцима и ка плажи Добреч. 

Бура која од јуче дува отежава посао ватрогасцима.

Радио Јадран преноси да је ватра невјероватном брзином, за свега 15-ак минута, потпомогнута јаким североисточним ветром, избила до горњег пута, проширила се у два крака, један ка врху, други ка Добречу.

Одмах су у акцију гашења кренули најближи из Добровољног ватрогасног друштва Кртоли, па Служба заштите и спасавања Тивта, а из Херцег Новог су упућена два ватрогасна возила и осам припадника Службе заштите.

Пожар у Катунској нахији, на подручју цетињске општине, који букти већ 10. дан, под контролом је.

Из Службе заштите и спасавања апелују на грађане да не пале ватру на отвореном, јер, како наводе, пожар је сигурно изазван људским фактором.

Цетињски ватрогасци гасе ватру на неколико локација, уз пожаре код Његуша и на потезу ка Ластви Чевској, у току је интервенција у Ријеци Црнојевића, преноси Цетињски лист.

Стање на Његушима, како каже руководилац Службе заштите и спашавања Александар Зубер и даље је озбиљно, али је најважније да нема угрожених објеката.

У Ријеци Црнојевића у току је гашење пожара који је захватио локацију недалеко од "Рибарства".

Из Службе заштите и спашавања кажу како ће тај пожар брзо бити угашен.

Најновији пожар избио је у месту Трешњево, где се већ запутила екипа Службе заштите и спашавања, а где у гашењу учествују мештани.

Ватрогасци су у међувремену интервенисали и у Чешљарима, а добра вест је да је угашен пожар на планини Гарач, који је протеклих дана био активан на подручју даниловградске и цетињске општине.

"Канадери" гасе пожаре од Истре до Далмације

Министарство одбране Републике Хрватске објавио је да су од Истре до Далмације ангажоване ваздушне снаге у гашењу више пожара на простору од Истре до Далмације.

На пожару на острву Виру у Задарској жупанији у гашењу пожара учествовала су три "канадера" , а на пожару Кошљун на острву Пагу у два су наврата пожар гасила по три "канадера".

Нови пожар је избио у Врани код Биограда на мору где је био ангажован један "канадер", а одмах након тога два су полетела према Бродарици код Шибеника како би гасили пожар.

По први пут у овој противпожарној сезони ваздушне снаге ангажоване су на подручју Истре и то на пожару Водњан где је пожар гасио један авион.

У поподневним сатима велики пожар се разбуктао у Бенковачком Селу где је упућено пет "канадера", а позиви за ангажовањем ваздушних снага долазе и за најновији пожар код Лишана Островичких.

На пожару Козјак-Дугобабе и Циста Прово-Шестановац ваздушне снаге су се два пута покушавале пробити до пожара, но због орканских удара буре и јаких турбулентних струјања нису могле започети с гашењем пожара.

Према речима пуковника Мариа Плеше, ветар дува снагом од 33 чвора, те се чека смиривање времена у залеђу како би се и на те пожаре упутиле ваздушне снаге.

Од почетка овогодишње противпожарне сезоне, ваздушне снаге 93. ваздухопловне базе ХРЗ и ПЗО-а учествовале су у гашењу 81 пожара (34 у Шибенско-книнској, 24 у Сплитско-далматинској, 16 у Задарској, пет у Дубровачко-неретванској те по један у Личко-сењској жупанији и Истарској жупанији), саопштило је Министарство одбране Републике Хрватске.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара