Закинтос, нападачи на Американца оптужени за убиство с предумишљајем

Осморица нападача на Американца на грчком острву Закинтосу оптужена су за тешко кривично дело групног убиства с предумишљајем, објавили су грчки медији, преносећи одлуку тужиоца донету прошле ноћи. Држављани Србије прелиминарно су саслушани у полицији. Посетио их је почасни конзул Србије, саопштио је МСП.

Оптужено је седам ухапшених Срба и један Грк – бармен ноћног клуба на плажи Лагана, испред којег је убијен 22-годишњи Афроамериканац.

Оптужена група ће у уторак, 11. јула, бити изведена пред истражног судију на Закинтосу да изнесе исказе у своју одбрану.

Убиство је изазвало огорчење на Закинтосу, те је полиција предузела драконске мере приликом спровођења оптуженика.

Полиција је у истрази користила неколико видео-снимака ноћног клуба, суседних локала и гостију, међу којима је на забави био и Бакари Џавард Хендерсон, с друштвом.

Кључан је његов "селфи" с једном конобарицом, на којем се види да је пијан покушао да је привуче ради сликања, али да га је она одгурнула, што је изазвало интервенцију "избацивача" клуба, а потом и кавгу гостију са Американцем и напад на њега, пишу грчки медији.

"За свега неколико секунди ствар се опасно погоршала када се Хендерсоново друштво потукло са Србима, гостима локала", пише грчки сајт "Newsit" и помиње "једног 32-годишњег Србина с британским пасошем који је напао Американца" чиме је "почело премлаћивање, а пријатељи нису могли да га заштите".

Хендерсон је истрчао из локала, али није успео да умакне нападачима "који га тукли до смрти, ударајући га и пошто је изгубио свест", преносе медији.

Вештак судске медицине у грчком граду Патри је утврдио да је Хендерсон умро од крварења у мозгу због низа удараца у главу, и да има и једну рану од разбијене стаклене пивске боце, а да је већ био у таквом стању да није ни могао да се брани.

Медији преносе да су одмах ухапшени 34-годишњи бармен и 32-годишњи Србин с британским пасошем, "избацивач" клуба, док се "шест особа српског порекла", идентификованих по видео-снимцима, мирно предало полицији исте ноћи у хотелу у којем су заједно боравили.

Прва двојица негирају да су имали намеру да убију Американца и кажу да су само хтели да га избаце и локала јер је пијан "правио проблеме", а остала шесторица негирају своју одговорност за убиство.

На једном од снимака се и види како "избацивач" прилази друштву Американаца, што се претвара у оштру свађу, а када Хендерсон устаје и "изгледа као да удара избацивача у лице, ствар измиче контроли... - избија тешка туча група Американаца и Срба у шта су се укључили избацивач и бармен".

Потом се на снимцима с других камера види како Американац бежи напоље, али га "сустижу, хватају и буквално убијају ударајући га", пишу грчки медији.

Породица убијеног је објавила да је он био искусан светски путник и модни креатор, а да је у Грчкој био ради снимања за своју нову модну колекцију. Саучешће поводом његове смрти изјавио је ректор Универзитета Аризоне Роберт Робинс, где је Хендерсон запамћен као одличан студент.

Грчки медији преносе да је вест о убиству на Закинтосу "обишла свет" и да страни медији подсећају на "мрачну страну" тог грчког острва: на убиство британског туристе 2011. после свађе с таксистом, и на потпуно слепило и губитак функције бубрега једног странца од пића кућне израде у једном тамошњем бару.

По британском листу "Дејли мејл", убијеног Американца су тукла десеторица, неки ударајући га у главу гвозденим "боксерима", а грчка "полиција истражује да ли је било расистичких мотива нападача".

Становници општине Лаганас кажу да је стање с ноћним клубовима "толико дивље", да страхују да увече изађу из кућа, и да се Влада Грчке не само оглушила о њихове захтеве да заведе ред, већ је затворила тамошњу полицијску станицу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво