Тужилаштво тражи притвор за Груевског

Македонско специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре је објавило да ће до краја овог месеца поднети 17 нових оптужница, у којима су међу оптуженима бивши премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и функционери његове владе и странке.

Oптужницама су обухваћене 94 особе и седам фирми, рекла је специјална тужитељка Катица Јанева на конференцији за новинаре, која је одржана дан пре истека законског рока у којем специјално тужилаштво треба да поднесе оптужнице.

Тужилаштво је, како су пренели медији, најавило и да ће од Кривичног суда затражити да одреди притвор за 18 осумњичених међу којима су функционери сада опозиционог ВМРО-ДПМНЕ.

На том списку се налазе Никола Груевски, бивша министарка полиције Гордана Јанкуловска, бивши шеф државне безбедности и рођак Греувског Сашо Мијалков, бивши министар за транспорт и везе Миле Јанакиески, донедавна министарка културе Елизабета Канчевска Милевска, али и главни уредник телевизије Сител Драган Павловић, који је познат под надимком Латас.

Специјална тужитељка Јанева је рекла да неће моћи да буде подигнута оптужница за случај "Талир", у којем је за незаконито финансирање странке ВМРО-ДПМНЕ првоосумњичени Никола Груевски, јер је рок за истрагу био превише кратак.

"Неко ко је у претходних осам година водио незакониту кампању не може да се истражи за један месец", рекла је Јанева, али је истакла да ће истрага у том и у другим случајевима бити настављена, јер је садашњим законским решењима предвиђено да то тужилаштво постоји још пет година.

Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре формирано је договором за решавање политичке кризе, названим Договор из Пржина, и имало је рок од 18 месеци да подигне оптужнице. Тужилаштво је формирано да би истражило ко је у Македонији незаконито прислушкивао од 2008. до 2015., као и случајеве криминала који се спомињу у прислушкиваним разговорима.

Нова влада коју предводи Социјдемократски савез Македоније, који је и открио случај масовног неовлашћеног прислушкивања током владавине Николе Груевског, покушава да пронађе законски начин да Специјално тужилаштво може да настави да подиже оптужнице.

Према информацијама из Специјалног тужилаштва, до сада је преслушано око 50 одсто прислушкиваних разговора, које је крајем 2015. након формирања тог тужилаштва, доставио лидер СДСМ Зоран Заев. Од почетка рада Специјално тужилаштво је наишло на јак отпор и опструкције институција власти и правосудних органа, које је годинама чврсто контролисао ВМРО-ДПМНЕ.

Специјално тужилаштво за прислушкиване разговоре је до сада подигло три оптужнице, у којем је у једном првоптужени за наручивање политичког насиља Никола Груевски. Међу оптуженима у друга два случаја су и бивша министарка полиције Гордана Јанкуловска и градоначелник Битоља Владимир Талевски.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара