Додик: БиХ може опстати уколико Србија и Хрватска очувају суштину Дејтона

Србија је најмоћнија земља у региону, од које зависи стабилност региона у сваком смислу, сматра Милорад Додик.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Србија нема аспирације да ради на урушавању интегритета или територијалне целовитости БиХ, али да исто тако не одустаје од подржавања дејтонског права Републике Српске.

"Очекујем да ће односе РС и Србије (председник Александар) Вучић подићи на још виши ниво. Верујем да ће му функција председника Србије омогућити да се више бави регионалним и глобалним политичким питањима", рекао је Додик за РТРС.

Нагласио је да има одличне односе са Вучићем, пуне уважавања.

Према његовим речима, Србија је најмоћнија земља у региону, од које зависи стабилност региона у сваком смислу.

Додик је даље оценио да су Србија и Хрватска неоправдано потиснути из Савета за имплементацију мира у БиХ.

"То говори о томе да је неко хтео глобалну игру. Србија се мора вратити на сцену гаранта Дејтонског споразума, као и Хрватска. БиХ може опстати уколико Србија и Хрватска очувају суштину Дејтонског споразума", истакао је председник РС.

Говорећи о чланству БиХ у НАТО савезу, Додик је поновио да то није реално, јер РС не жели границу са Србијом.

"Република Српска не сме да говори о овом савезу мимо онога што је консензус, а то је да нема границе на Дрини, иако имамо информације да се другачије говори", рекао је он, оптужујући председавајућег Председништва БиХ Младена Иванића да је недавно у седишту НАТО савеза у Бриселу изнео другачије ставове.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво