Злогласни усташки командант Францетић добија спомен-плочу?

Хрватска академија знаности и умјетности у дијаспори, са седиштем у Базелу, послала је позивнице за свечаност откривања спомен-плоче на родној кући усташког злочинца Јуре Францетића у Оточцу.

Планирано је да спомен-плоча Францетићу буде постављена у суботу, а претходно би свештеник Анђелко Каћунко требало да предводи мису тим поводом, преносе хрватски медији. На плочи се налази и усташки поздрав "За дом спремни". Емигрантска Академија послала је бројне позивнице хрватском државном врху, али, за сада, нема информација да ће се неко одазвати. Реаговао је негативно само председник Сабора.   

Јуре Францетић је до смрти 1942. године био једно од виђенијих лица усташког покрета и НДХ, фашистичке творевине криве за смрт стотина хиљада људи.

Био је усташки пуковник и командант Црне легије, са којом је извршио многобројне масовне злочине над српским и јеврејским живљем.  

Декларисани циљ Црне легије је био одбрана границе НДХ са Србијом, границе која је за време рата била на Дрини. Начин "одбране" територијалне целовитости НДХ састојао се у масовном покољу и депортацији Срба у Босни и Херцеговини.

У новије време Францетића је "прославио" хрватски певач Марко Перковић Томпсон величањем његових злочина у песми "Јасеновац и Градишка Стара".  

У песми се наводе стихови: "Јасеновац и Градишка Стара, то је кућа Максових месара. Кроз Имотски камиони журе, возе црнце Францетића Јуре. У Чапљини, клаоница била, пуно Срба Неретва носила."

Једини који се огласио поводом спомен-плоче Францетићу је председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, који је поручио да је то "неприхватљиво и недопустиво".

Како је јавила ТВ Н1, Јандроковић је осудио величање усташког поретка и поручио да таква плоча не сме бити постављена, јер би то било у супротности с Уставом Републике Хрватске, наводе из Сабора Хрватске.

Подизање спомен-плоче Францетићу осудио је и посланик Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац, који је рекао да нема шансе да би таква иницијатива имала разумевање коалиционе владе.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи