Орбан осудио скрнављење српског гробља у Мађарској

Мађарски премијер Виктор Орбан осудио је скрнављење српског гробља у Калазу, северно од Будимпеште, изјавио је шеф прес канцеларије мађарског премијера Берталан Хаваши.

"Треба уложити све могуће напоре да овај неприхватљив акт не баци сенку на мађарско-српско пријатељство и историјско побољшање билатералних односа током протеклих пар година", пренео је Хаваши речи мађарског премијера, пренео је МТИ.

Орбан је дао инструкцију мађарском министару унутрашњих послова Шандору Пинтеру да се усредсреди на истрагу о инциденту, открије починиоце и изведе их пред лице правде.

Мађарска новинска агенција наводи да је 15 гробова оштећено у раним јутарњим часовима прошлог четвртка - надгробни споменици и камене вазе за цвеће су оборене, а плоче отворене и разбијене.

У Калазу (на мађарском Будакалас) постоји српска мањина. То место, у непосредном суседству Сент Андреје, све до 19. века било је већински српско и једно од локалних знаменитости је православна барокна црква из 1752. године. Ширењем Будимпеште, Калаз је од села прерастао у градско предграђе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво