Социјалисти Едија Раме победници избора

Владајућа Социјалистичка партија победник је парламентарних избора у Албанији, показују прелиминарни резултати, према којима је та странка освојила готово 50 одсто гласова.

Централна изборна комисија Албаније саопштила је, на основу 60 одсто пребројаних гласова, да је Социјалистичка партија премијера Едија Раме освојила 49 одсто гласова, док Демократска странка Љуљзима Баше има за сада освојених 29 одсто гласова.

Изборне власти указале су да овај број пребројаних гласова указује да ће социјалисти освојити највероватније 74 посланичких места од 140, колико их има албански парламент, преноси АП.

Како се наводи, излазност гласача на јуче одржаним парламентарним изборима била је 46,4 одсто, што је за седам одсто мање него 2013. године.

У Албанији су у недељу одржани девети парламентарни избори од пада комунистичког режима Енвера Хоџе 1991. и први од пуноправног чланства те земље у НАТО-у и добијања кандидатског статуса за прикључење Европској унији.

Изборна комисија је, због слабог одазива, продужила рок за гласање за један сат, односно до 20 сати.

Изборе је посматрало више од 300 међународних посматрача, који су поздравили политички споразум који је убедио опозицију да учествује на изборима.

"Континуирана политизација организација и институција повезаних са изборима, као и наводи о куповини гласова и притиску на гласаче, смањили су поверење јавности у изборни процес", наводи се у заједничком саопштењу Европског парламента, Савета Европе о ОЕБС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи