Грабар Китаровић: Хрватска и Србија морају да имају сталан дијалог

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је да је инаугурацији спрског председника Александра Вучића присуствовала, пре свега, ради наставка и оснажења међудржавног дијалога и поручила да сматра да Хрватска и Србија морају да имају сталан и конструктиван дијалог.

"Учинила сам то у духу добрих обичаја, али пре свега ради наставка и оснажења међудржавног дијалога, којем је темељ Суботичка декларација. Држим да Хрватска и Србија морају имати сталан и, надамо се, конструктиван дијалог, како о билатералним питањима, тако и о свим питањима од интереса за земље Југоисточне Еуропе", рекла је Колинда Грабар Китаровић.

Обраћајући се на пријему поводом обележавања Дана државности Хрватске она је нагласила да су ране из рата у Хрватској још свеже и болне и да неке никада неће зацелити, посебно код оних који траже своје нестале.

"Морамо учинити све како бисмо их пронашли. И право на обележен гроб људско је право. То је пре свега хуманитарно питање, али је и политичко, о којем сам разговарала и поновно ћу разговарати са српским председником Александром Вучићем", поручила је хрватска председница у својој канцеларији.

Она је изразила веру у "добру вољу" и разрешавање тог "великог и тешког питања" како би се и тако учинио "важан корак" ка стварној нормализацији односа две државе и народа".

Подсетивши на 25. јун 1991. године и доношење Декларације о проглашењу суверене и самосталне Хрватске, Колинда Грабар Китаровић рекла je да се од тада није довољно пажње посветило питањима унутрашњег уређења и поручила да се треба усмерити на будућност, на спровођење политике која ће у први план ставити решење егзистенцијалних питања.

Нагласак је ставила на пет политика: демографску обнову, привредну обнову, образовну реформу, сигурносну политику, те фискалну и функционалну децентрализацију ради равномерног развоја свих крајева Хрватске.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво