Дан сећања на жртве логора Јадовно

У Хрватској је обележен Дан сећања на Јадовно, усташки логор смрти у којем су током Другог светског рата у НДХ страдале десетине хиљада људи. Председник СНВ-a Милорад Пуповац истакао је да је то место било једно од најстрашнијих у Другом светском рату.

Комеморација у организацији Српског народног већа (СНВ), Координације јеврејских општина у Хрватској, Епархије горњокарловачке и Савеза антифашистичких бораца и антифашиста одржана је код централног споменика код Шаранове јаме, једне од 32 јаме на Велебиту у које су усташе бацали своје жртве, саопштио је СНВ.

Председник СНВ-a Милорад Пуповац истакао је да је ово место било једно од најстрашнијих у Другом светском рату.

Према његовим речима, овде се људи нису скупљали на рад јер није било ни погона, ни насеља, само жица, чувари и заточеници, а идеја слободе 1940-их укаљана је усташком идеологијом којој је било најпрече да људе лиши њихових живота, слободе и идентитета.

"Окупили смо се да кажемо 'не' таквој идеји, али и да покажемо да смо спремни да се раме уз раме боримо за другачије идеје државе и слободе. Ово место и окупљање не сме бити средство мржње, посебно не према братском хрватском народу који нити су подржавали нити стајали уз тај покрет и ту државу", казао је Пуповац.

Истакао је да СНВ од државе очекује да омогући оваква окупљања и комеморације жртвама, али и да се уклони плоча с усташким поздравом у Јасеновцу.

На том месту не може бити натпис "За дом спремни" и нема закона који у Хрватској и Европи то може озаконити - поручио је Пуповац. Подсетио је да је у Јадовном убијено 70 свештеника и двојица владика СПЦ-а, као и браћа Војина Бакића, отац Славка Голдстеина и још десетине хиљада недужних људи.

Окупљенима се у име организатора обратио Младен Матијашец, потпредседник Заједнице удружења антифашистичких бораца и антифашиста Града Загреба и Загребачке жупаније, који је подсетио на злочине који су над недужним људима почињени на том месту.

"Антифашистичка борба опрала је љагу коју је нанела усташка држава, ослободила је земљу и из темеља променила друштвену основу. Мртви нам не дозвољавају да ћутимо зато их морамо комеморисати и борити се за враћање друштва социјалне једнакости", рекао је Матијашец.

Огњен Краус, председник Координације јеврејских општина Хрватске, подсетио је да је у логору Јадовно страдало на хиљаде жртава само зато што су по законима Независне Државе Хрватске били другачији.

"Јадовно је било један од најстрашнијих логора у Другом светском рату. Ту је страдало на десетине хиљада људи, а то је учинила НДХ која се данас релативизира. До када ћемо се у исто време клањати крвницима и жртвама крвника. Постављам то питање председници, премијеру и председнику Сабора", поручио је Краус.

Скупу у Јадовном је присуствовало неколико стотина људи из целе Хрватске. Парастос је служио јеромонах Павле, игуман манастира Ораховица у Епархији славонској, а саслуживали су свештеници из Епархије горњокарловачке.

Молитву за жртве одржао је рабин Луциано Моше Прелевић, а венце су положиле делегације Хрватског сабора на челу са заступником Маријаном Кустићем, хрватске Владе на челу с Невенком Бенић, Амбасаде Републике Србије с амбасадорком Миром Николић, као и Личко-сењске жупаније, СНВ-а, Савеза антифашистичких бораца, Шесте личке пролетерске дивизије и Координације јеврејских општина.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 24. јун 2017, 20:51) - anonymous divoselo [нерегистровани]

Jadovno

U Jadovnom je zivot okoncao i moj deda Dimitrije Jerkovic,svestenik SPC. Neka se takvi uzasi nikad vise ne ponove,a svi stradalnici neka pocivaju u miru.

(субота, 24. јун 2017, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

Ivan Goran Kovačić

U bezdnu uma jeza me okrijepi.
Osjetih hladno truplo gdje me tišti,
Hladnost smrti da mi tijelo lijepi.
Strah sviješću sinu:Neka žena vrišti!
U jami sam-tom ždrijelu našeg mesa:
Ko mrtve ribe studena tjelesa....

(субота, 24. јун 2017, 18:16) - anonymous [нерегистровани]

Ceremonija

Trebalo je da I Nas/a premijer/ka ode tamo.

(субота, 24. јун 2017, 18:13) - anonymous [нерегистровани]

jadovno

Neka je večna slava nevino stradalim ljudima u jadovnu i na mnogim drugim mestima!Preporučio bih knjigu "Ognjena Marija Livanjska"

(субота, 24. јун 2017, 17:30) - Воронцов [нерегистровани]

То је био почеетак геноцида над Србима, Јеврејима и православним Ромима

Људи тада нису имали појма о намерама НДХ. Нису веровали да их неко може убити, а никакве кривице немају, мирни грађани који нису тада дизали никакве побуне. Усташе су их обмањивале позивом да иду на рад, људи су то прихватали и уопште се нису склањали од усташа. Уместо на рад, што је била обмана, одведени су на стратишта. Тек када су убијене десетинеи десетине хиљада људи , не само у Јадовном него у исто време и бројним другим стратиштима и то пре свега побијени су војно способни,. дошло је до устанка.

(субота, 24. јун 2017, 17:25) - anonymous [нерегистровани]

Jadovno

Svim zrtvama neka je vecni pomen,narod Srbije ih nije zaboravio!

(субота, 24. јун 2017, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

Заборављамо

Из Србије би морала сваки пут да оде висока државна делегација на комеморације у Хрватској, и морао би да се емитује документарни програм на свим каналима тог дана о стравичним злочинима који су тамо почињени над Србима. Многи су народи већ нестали, ми смо на добром путу да нестанемо и да имамо памети водили би о оваквим стварима рачуна, јер ми брзо заборављамо. Али јуче је у граду био циркус, па није имао ко да оде у Хрватску.