Пленковић: Није тачно да је влада одлучила да плоча остаје у Јасеновцу

Премијер Андреј Пленковић демантовао је писање хрватских медија да спорна спомен-плоча са усташким поздравом "За дом спремни" остаје у Јасеновцу.

"Неистинита је информација о одлуци владе да ће плоча ХОС-а с натписом 'За дом спремни' остати у Јасеновцу", рекао је премијер Пленковић у Бриселу, пренела је регионална ТВ Н1.

Упитан да ли та плоча треба тамо да остане, Пленковић је одговорио: "Све сам рекао у интервјуу неки дан. То је тема о којој треба да разговарамо са свим партнерима у влади. У интервјуу сам рекао све, прочитајте га. Кад то буде тема у Европском савету, онда ћемо о томе причати", рекао је Пленковић.

Претходно је Вечерњи лист пренео да је Министарство управе утврдило да нема законског упоришта за уклањање спорне спомен-плоче подигнуте припадницима ХОС-а у центру Јасеновца на којој исклесан усташки поздрав "За дом спремни".

То је, како се наводи, одговор Министарства управе на интерпелацију најутицајнијег опозиционог СДП-а.

Одговор СДП-у је већ написан, преносе хрватски медији, а министар управе Ловро Кушчевић ће га још једном, како се наводи, усагласати са премијером Андрејом Пленковићем.

Пленковић је раније изјавио да ће предлог о томе шта ће бити учињено са спорном спомен-плочом дати Министарство управе које је задужио да сачини "дубинску анализу" о том проблему.

Хрватски Вечерњи лист пише да ће наредних дана уследити и састанци са удружењима ветерана на тему спорне спомен-плоче.

Предлог одговора Министарства управе темељи се на проучавању законске регулативе која, каже извор Вечерњег из владе, не предвиђа санкције за истицање поздрава "За дом спремни".

Док се законска регулатива не измени, објашњава исти извор, нема упоришта у закону да се спорна спомен-плоча, постављена прошлог новембра, уклони из Јасеновца.

Али, како наводи, свако ко сматра да та плоча вређа његова осећања може подићи тужбу суду.

"Штитићемо хрватске ветеране од српског закона"

Питање српског закона о универзалној јурисдикцији Хрватска ће решавати кроз билатералне разговоре и чврсто штитити хрватске ветеране, који не смеју да буду у подређеном положају, рекао је Пленковић у Бриселу.

"То је проблем који је увек на дневном реду, који је предмет билатералних разговора и који ће бити предмет билатералних разговора. Ми инсистирамо на његовом решавању, а процес преговора о поглављу 23 трајаће годинама. Према томе, имамо времена и простора, методологије и начина да решимо то питање", каже Пленковић, пренела је Хина.

Одговарајући на питање како то да Србија још није променила поменути закон иако је прошло готово годину дана од када је отворила преговоре у поглављу 23, које се односи на правосуђе и темељна права, Пленковић каже: "Ми смо нашу позицију неколико пута изнели, врло јасно маркирали и штитимо хрватске бранитеље, штитимо наше држављане. Не желимо да хрватски држављани, држављани ЕУ, буду у подређеном положају."

Он је казао да је небројено пута до сада о том закону говорио као о акту "хибридног карактера проширене регионалне јурисдикције".

"То је за нас неприхватљиво, сматрамо да таква врста проширења надлежности није допуштена и јасно је да се томе противимо, што смо више пута појаснили нашим европским партнерима, а и Београду", рекао је Пленковић.

Хрватска је у једном периоду блокирала Београд у отварању поглавља 23 тражећи гаранције да Србија неће злоупотребљавати свој закон о универзалној јурисдикцији за суђења за ратне злочине, осигурање права хрватске мањине у Србији и пуну сарадњу с Хашким судом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи