"Словенија би у Пирански залив требало да пошаље ратни брод"

Уочи најављеног објављивања арбитражне одлуке о граничном спору Словеније и Хрватске у Пиранском заливу, некадашњи шеф словеначке дипломатије Димитриј Рупел је изјавио да би Љубљана тамо требало да пошаље ратни брод који би чувао словеначке територијалне воде.

Димитриј Рупел је за словеначку телевизију Нова24 рекао да Хрвати не поштују одлуке које им не одговарају, пренео је хрватски портал Индекс.

Некадашњии дугогодишњи шеф словеначке дипломатије и један је од суоснивача Словеначког демократског савеза 1989. се залагао за успоравање уласка Хрватске у Европску унију.

Коментаришући арбитражни поступак који се води између Словеније и Хрватске, Рупел наводи да влада Мире Церара није одлучна у присиљавању Хрватске на поштовање одлуке арбитражног суда.

Иначе, арбитражни суд саопштио је раније да ће одлуку о том спору саопштити 29. јуна.

"Две земље ће имати шест месеци за спровођење пресуде. Хрвати имају пуно простора за маневар, јер су иступили из арбитраже. Хрвати имају управо такву навику, да оне делове пресуда које им одговарају испоштују, а оне који им не одговарају, једноставно не испоштују. Лако им је понашати се тако јер су им Словенци то допустили", навео је Рупел.

Словеначки политичар, наиме, сматра да је проблем у томе што ће Словенци и даље ићи на море у Хрватску и да су за тих, како каже, 14 дана одмора, по могућности у неком кампу, спремни да жртвују интересе своје земље.

"То је главни словеначки проблем - на неки начин још нисмо одвојени од Хрватске", навео је Рупел.

Према његовим речима, Словенија би требало да у Пирански залив пошаље свој ратни брод "Триглав" и купи још бродова који ће бранити територијалне воде Словеније, преноси Нова24.

Иначе, најављена пресуда арбитражног суда могла озбиљно да поремети односе две државе, чланице ЕУ, који су ионако крхки.

Хрватска је, наиме, једногласном одлуком Сабора 2015. напустила арбитражни поступак због његове компромитације и не сматра се обавезном да поштује одлуку арбитраже ма каква она била.

Лидер владајуће ХДЗ и премијер Андреј Пленовић изјавио је раније дочекује објаву пресуде Сталног арбитражног суда у Хагу о територијалном спору са Словенијом у складу с одлуком Хрватског сабора из јула 2015, када је одлучено о њеном изласку из процеса арбитраже те да на било који начин неће бити везана пресудом Арбитражног суда.

Словеначки министар спољних послова Карл Ерјавец изјавио је да "тешко може замислити" ситуацију у којој Хрватска не би признала најављену одлуку међународних арбитара о решењу граничног спора са Словенијом.

Наводи да ће Словенија одлуку арбитара поштовати, али да би то морала и Хрватска.

Стални арбитражни суд одлуку о територијалном спору између Хрватске и Словеније везано за морску границу објавиће, како је најављено, 29. јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво