Стручњаци: Заједничко тржиште одлаже интеграције у ЕУ

Црногорски стручњаци се противе формирању заједничког тржишта јер сматрају да је то политички, а не економски пројекат и представља, кажу, својеврсно одлагање интеграција.

Професорка на Економском факултету и бивша министарка европских интеграција Гордана Ђуровић за подгоричку Побједу каже да је заједничко тржиште покушај усаглашавања интеграционе динамике у региону, што за једне земље представља подстицај интеграцијама, али за друге не.

Напротив, прецизира Ђуровићева, за друге земље то значи одлагање интеграција у ЕУ и покушај прављења балканског интеграционог конвоја, уместо важећег "регата" приступа.

Са њом је сагласан и председник Европског покрета у Црној Гори Момчило Радуловић, који сматра да "неко, по ко зна који пут, поново покушава да оживи концепт караванског приступа ЕУ".

"И наравно та је идеја и потекла и подржана од земаља које су иза нас у процесу и којима та врста егалитаризације иде у прилог", каже Радуловић.

Подсећамо да је прошле седмице европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан током посете Београду изјавио да је идеја председника Србије Александра Вучића о формирању јединственог тржишта у региону сјајна, јер ће обезбедити већу привлачност за инвестиције.

Ђуровићева сматра да ће се најбрже остварити стандарди заједничког тржишта у региону - кроз процес европских интеграција, тако што се све земље постепено припремају за заједничко (европско) тржиште.

"Међутим, не треба да пре европског правимо 'заједничко' балканско тржиште", наглашава Ђуровићева.

Радуловић истиче да постоји само једно јединствено тржиште Европске уније, којем Црна Гора треба да се придружи.

"Све остало су вештачке замене и куповина времена од појединих европских структура које желе да направе привид значајног напретка у процесу европске интеграције за све земље Западног Балкана, а не само за оне које су значајно напредовале", каже Радуловић.

Додаје да се слично покушавало и са Хрватском, али је она "одлучно одбијала таква утрпавања у торове и неизвесне групне пројекте".

Сматра да је Хрватска због тога ушла у Европску унију раније од оних који за то нису били спремни.

"Са друге стране, реализација такве идеје је готово немогућа због различитих економских перформанси, законодавних оквира и практичних потреба економског развоја различитих земаља Западног Балкана", тврди Радуловић.

"Сасвим довољно да будемо зона слободне трговине земаља региона"

Професорка Ђуровић истиче да је до приступања ЕУ сасвим довољно да будемо зона слободне трговине земаља региона, као што су биле земље истока Европе, које су се кроз ЦЕФТА споразум припремиле за чланство и тек даном приступања ЕУ престале да буду чланице ЦЕФТА споразума.

Оцењује да је европска перспектива региона извесна, јер су врата ЕУ отворена за све државе.

"Међутим, када говоримо прецизније, европска перспектива сваке земље зависи од испуњавања критеријума приступања те конкретне земље, а не од њеног комшилука. Ако Црна Гора брани позицију да је ЦЕФТА 2006. довољан оквир за регионалну економску сарадњу, то је њено легитимно право и сасвим рационалан став", поручује Ђуровић.

Пуна сарадња у ЕУ Лидери шест држава Западног Балкана требало би да 12. јула на самиту у Трсту усвоје нацрт акционог плана који садржи мјере у циљу стварања заједничког економског подручја на иницијативу Економске комисије.

Радуловић каже да је потпуно природно да земље региона и даље развијају економску сарадњу и да се и даље уклањају међусобне бизнис баријере, са циљем успостављања предуслова за унапређење међусобне политичке, културне и друштвене сарадње, али и испуњавања услова за европску интеграцију.

"До пуне сарадње ипак мора доћи унутар Европске уније, јер се такав експеримент није спроводио када су у питању земље Централне и Источне Европе, па заиста не видим разлога, због чега би сада требало улазити у такву неизвесну и нејасну авантуру", истиче Радуловић.

Дакле, како каже, став Црне Горе треба да буде јасан и децидан - економска сарадња да, нејасни политички експерименти не.

"То значи да ми треба да наставимо да пружамо помоћ и сарадњу свим суседима који су иза нас у процесу интеграције, али да не треба да жртвујемо своју позицију и напредак зарад нејасних колективистичких пројекција", закључује Радуловић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се