Медији у региону о именовању Брнабићеве

Председник Србије Александар Вучић је поверио мандат за састав нове владе министарки Ани Брнабић, јављају медији у региону наводећи да је Балкан добио прву геј премијерку, која је својевремно добила подршку стручне јавности као министарка.

Хрватски медији уз то истичу и да је Брнабићева пореклом из Хрватске.

"Признаје да је хомосексуалка, пореклом је из Хрватске", пише Јутарњи лист уз напомену да је реч о једној од најуспешнијих министарки у годину дана старој Вучићевој влади која је у том раздобљу осигурала да грађани могу на једном шалтеру добити све потребне документе.

Брнабићева је, како се наводи, посебна по неколико аспеката јер, као прво, није чланица владајуће Српске напредне странке (СНС) ,већ је у влади била као нестраначка особа. По оцени Јутарњег, Вучић се на то одлучио и да би онемогућио било какву борбу за наслеђе у странци.

"Као друго, она је хомосексуалка и то није крила. Српска православна црква (СПЦ) се некако помирила с тиме да буде у влади као министарка, али да преузме место првог министра, то СПЦ-у никако није ишло под кожу".

И коначно, Брнабићева је пореклом из Хрватске, из Старе Башке на Крку где се њена породица спомиње у црквеним књигама још 1673. године, наводи лист и додаје да је Брнабићева ипак рођена у Београду а да се школовала у САД.

Индекс наводи да је Брнабићева, актуелна министарка државне управе широј јавности позната као прва српска министарка која је јавно признала да је геј и подсећа да ју је актуелни премијер Вучић хвалио још прошле године, рекавши да она има изванредну енергију.

И Хина наводи да је Брнабићева постала министарка државне управе и локалне самоуправе као нестраначка личност и да је Вучић досада више пута похвалио њене резултате.

Хрватски Н1 јавља да су све странке владајуће коалиције најавиле су да ће у Скупштини Србије подржати Вучићев предлог и да ће Брнабићева бити прва жена и прва декларсана ЛГБТ особа на челу српске владе.

Реч је о министарки јавне управе која има дугогодишње искуство у руковођењу пројектима и која је радила на УСАИД-овом пројекту реформе државне управе у Румунији, подсећа хрватски Н1.

"Брнабићева је прва балканска геј премијерка", јавио је РТЦГ уз напомену да је она 15. мандатар по реду од 1990. године када је у Србији уведено вишестраначје.

Црногорска телевизија додаје да је Вучић најавио да је у наредном периоду важно обезбедити даље јачање међународног угледа како на Западу тако и на Истоку, на путу ка ЕУ, са Руском Федерацијом, Кином...

Црногорска телевизија цитира и Брнабићеву која је истакла је "свесна одговорности коју преузима јер треба да наследи правог лидера, као и обавеза према грађанима који очекују да резултате рада Владе осете кроз бољи квалитет живота".

Црногорски портал CdM подсећа да је још када је Брнабићеву Вучић предложио за министарку државне управе и локалне самоуправе у први план избила њена сексуална оријентација, па су чак и светски медији јавили да је то "апсолутна новина у конзервативној балканској земљи".

"Њен избор наишао је на одобравање стручне јавности и истовремено, према оценама бројних свјетских медија, показао приврженост Србије европским вредностима када је реч о положају ЛГБТ заједнице", наводи портал.

РТРС јавља да је Брнабићева захвалила председнику на указаном поврењу да води Владу Србије и настави реформе са несмањеном посвећеношћу и снагом и подсећа да важну фазу у њеној пословној биографији представља ангажман у различитим америчким консултантским фирмама које су у Србији реализовале пројекте финансиране од стране Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Кликс јавља да је Ана Брнабић нова премијерка Републике Србије, односно једини кандидат за ту позицију пред Скупштином Србије, а да је реч о актуелној министарки државне управе и првој хомосексуално оријентисаној министарки

"Вучић пресекао - Ана Брнабић нови срспки премијер", јавила је МИА, поизвајући се на српске медије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи