Димитров тражи подршку Атине за интеграције у ЕУ и НАТО

Македонски министар спољних послова Никола Димитров изјавио је да је у Атину дошао како би тражио подршку грчке владе и јавности на путу Македоније ка чланству у ЕУ и НАТО.

С друге стране, шеф грчке дипломатије Никос Коцијас рекао да је та земља отворена да подржи напоре Македоније да се придружи међународним организацијама, под условом да две земље реше спор око имена македонске државе.

Димитров је на конференцији за новинаре после сусрета са Коцијасом рекао да је његова главна порука да тражи подршку, а да је мање битно ко ће бити победник и ко ће бити вештији у представљању аргумената.

"Овде сам да тражим подршку од грчке владе и јавности у Грчкој, оно што нам је данас потребно је охрабрење да ходамо усправно на путу који желимо да следимо", рекао је Димитров.

Он је нагласио да Македонија нема скривене агенде и да жели да буде пријатељ Грчке, преноси МИА.

Према његовим рецима, Македонија је одлучна, без обзира на то да ли ће имати отворена врата ка европској будућности, да снажно ради на јачању институција и владавини закона.

Када је у питању спољна политика земље, рекао је он, приоритети ће бити оживљавање процеса интеграције у ЕУ и НАТО, али и да Македонија буде бољи сусед и ближи пријатељ свим земљама у непосредном окружењу и широм региона.

Димитров је нагласио да конкретним корацима жели да изгради "свежу, позитивну слику" у региону.

Говорећи о мерама за изградњу поверења између две земље, шеф македонске дипломатије изразио је уверење да једног дана у будућности неће бити границе, уколико се његове земља прикључи ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи