ММФ постигао компромис са Немачком о Грчкој, избегнута криза

Међународни монетарни фонд je саопштио да је избегао нову кризу у Грчкој компромисом који је постигао са Немачком у тренутку када Брисел позива грчке повериоце да се више "не играју с ватром".

Недељу дана пре одлучујућег састанка Еврогрупе о грчком дугу, ММФ је навео да је покренуо стари механизам који омогућава деблокаду исплате још једне транше зајма Грчкој, упркос отпору Немачке.

ММФ ће дати начелну сагласност да учествује у плану финансијске помоћи Грчкој од 86 милијарди евра, али без давања новца и без објаве да је грчки дуг неодржив, што му је иначе пракса.

Тај механизам се користио осамдесетих година за помоћ сиромашним земљама, а Грчка ће на тај начин моћи да "очува напредак остварених реформи и да избегне потенцијалну нову кризу у јулу", када би без исплате постала неликвидна.

То је рекао званичник ММФ-а Гери Рајс и додао да ће Немачка бити задовољна јер сматра да ММФ треба да учествује у програму помоћи.

Грчка је од 2010. године прошла кроз неколико програма помоћи Међународног монетарног фонда (ММФ) и других земаља зоне евра.

Кредитори наредну помоћ условљавају смањењем јавног дуга Грчке, који је због ослабљене привреде повећан на 315 милијарди евра, што је око 180 одсто бруто домаћег производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво