Месић поново напао Додика

Премијеру РС Милораду Додику би одговарало "стварање трећег ентитета, како би до краја маргинализовао Хрвате", оценио председник Хрватске Стјепан Месић. Додик: Поштујем Дејтон.

Поводом оцене премијера БиХ Милорада Додика да су "Хрвати у БиХ маргинализовани", председник Хрватске Стјепан Месић, у разговору за "Данас" рекао је да би премијеру РС "одговарало стварање трећег ентитета, како би до краја маргинализовао Хрвате у неком малом ентитету".

Према његовом мишљењу, Додик не сматра БиХ константом, него константом сматра Републику Српску, као што не сматра Сарајево главним градом.

Шеф хрватске државе је рекао да је "парадоксално да се на Међународном кривичном суду у Хагу суди вођама босанских Срба за злочине и за стварање Републике Српске која је створена етничким чишћењем, а да у исто време Додик наставља њихову политику у РС".

"Међународна заједница је дужна да преко својих представника зауставити свакога ко води политику која разбија БиХ", оценио је Месић и додао да БиХ мора остати јединствена, због региона, али и због Европе.

"У том смислу нико нема шансе да издвоји део БиХ. Могућност да се издвоји неки део из БиХ је илузија која ствара несигурност у тој држави и удаљава је од евроатлантских интеграција", сматра Месић.

Равноправан положај три народа

На питање шта ће учинити како би допринео решавању кризе у Босни, Месић је навео да се од 1990. године залаже за целовиту БиХ у којој ће три конститутивна народа имати равноправан положај и да ће наставити да се залаже за то.

Хрватски председник, међутим, није могао да каже колика је одговорност члана Председништва БиХ Хариса Силајџића за настанак тренутне кризе.

"Тешко ми је за било кога утврђивати конкретну одговорност па и за Хариса Силајџића. Ипак, морам рећи, да се он увек изјашњавао за целовиту БиХ", рекао је Месић.

Упитан какав је његов одговор на критике премијера РС да занемарује питање Срба избеглих из Хрватске, Месић је рекао да се увек залагао за повратак хрватских грађана српске националности у Хрватску, јер је то и интерес Хрватске.

"Позивамо све наше грађане да се врате и из Републике Србије и из Републике Српске", рекао је Месић, навдећи да Хрватска у складу са Уставним законом о правима националних мањина гарантује висок степен права Србима у Хрватској.

Председник Хрватске Стјепан Месић рекао је у интервјуу дневнику "Данас" да Београд треба да поручи босанским Србима да је Босна и Херцеговина њихова домовина и да своју политику креирају у тим оквирима.

Говорећи о улози Србије у вези са актуелном политичком кризом у БиХ, Месић је рекао да "Београд наводно прихвата све што се договоре три народа у БиХ, али премијер Републике Српске Милорад Додик не пристаје ни на какав договор".

"Српске власти су се изјасниле за целовиту и јединствену Босну и Херцеговину, али Додик тражи издвајање Републике Српске и не пристаје на целовиту БиХ", рекао је Месић.

Хрватски председник је пре неколико дана изјавио да Београд води "неискрену политику према БиХ, љуби се с Додиком, дочекује ратног злочинца Биљану Плавшић и у суштини подржава опцију која разара БиХ".

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво