Петрич: Неопходна нова европска стратегија за Западни Балкан

С обзиром на то да у скорије време неће бити проширења Европске уније, неопходна је нова европска стратегија за Западни Балкан како би у прелазном периоду државе региона биле мотивисане, сматра некадашњи високи међународни представник у БиХ и изасланик ЕУ за Косово Волфганг Петрич. ЕУ мора да убрза формирање Заједнице српских општина, сматра Петрич.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, Волфганг Петрич каже да је на делу нека врста балканизације Европске уније, док је мање видљива европеизација Балкана.

"Неопходна је нова европска стратегија за Западни Балкан како бисмо га мотивисали у прелазном периоду с обзиром да неће бити скорог проширења. Не можемо тек тако да препустимо грађане и владе регије да чекају десетак година"”, каже Петрич.

Од запаљивих изјава се, каже, треба уздржавати, а нужна је одговорност и озбиљност у спровођењу реформи и као примере навео председника РС Милорада Додика и премијера Албаније Едија Раму, чије потезе је назвао "Рама шоу".

"Потребна је одговорност на регионалном нивоу политичара попут Раме, Вучића, али и Пленковића с обзиром на то да је његова земља чланица ЕУ. Дакле, нужна је одговорност и озбиљност у спровођењу реформи, а не потези попут 'Рама шоу'”, рекао је Петрич.

На констатацију да су недавне изјаве албанског премијера Едија Раме да ће се Албанија и Косово уједини ако буде бледела евроска перспектива ових земаља, Петрич каже "да нам такве изјаве нису потребне".

Уверен је, истиче, да политичари у Београду, као и у Тирани и Приштини не верују да је то оствариво јер би било која промена граница на Балкану водила у рат. ЕУ и САД свакако нису заинтересовани за такав сценарио.

Говорећи о односима Београда и Приштине, замрзнутом дијалогу о питању формирања Заједнице српских општина и задржавању Рамуша Харадинаја у Француској по оптужници Србије што је додатно узбуркало страсти, Петрич каже да избори на Косову и питање ко ће бити премијер је типичан пример недостатка превентивне европске дипломатије.

Не искључује могућност да исход косовских избора може да изазове тензије у преговорима Београда и Приштине, који су предуслов за приближавање и помирење две стране. 

"Дакле, ЕУ мора да убрза формирање Заједнице српских општина. Међутим, ако изостане превентивно деловање европске дипломатије бојим се да ће се стање погоршати након избора на Косову", рекао је Петрич.

На опаску да европска дипломатија већ годинама није ефикасна, Петрич каже да у поређењу са веома озбиљним светским кризама као што је на Блиском истоку, проблеми на Западном Балкану су решиви са умешном дипломатијом.

"Међутим, веома је фрустирајући углавном реактивни приступ Брисела збивањима у овој регији. Потребна је проактивна политика", каже Петрич.

На констатацију да се стиче утисак да је Брисел склон да због геостратешких интереса "зажмури" на кршење демократских принципа, те да се српском премијеру Александру Вучићу толерише ауторитарно понашање зарад прихватања споразума са Приштином, Петрич каже: "Ко смо то ми - мислим на ЕУ - да говоримо о ауторитарним трендовима на Балкану - када погледате власти у Будимпешти и Варшави, или резултате избора у Француској и другде? Добро је што је Макрон победио али је трећина гласова отишла ауторитарној, антиевропској политичарки Марин ле Пен".

На помен јачања проусташких тенденција у Хрватској иако је она чланица ЕУ, он каже да можда звучи преоштро, али да, сматра да је на делу нека врста балканизације Европске Уније док је мање видљива европеизација Балкана.

"Нужно је сагледати ширу слику, тачније да је напредак ЕУ нераскидиво повезан са прогресом у регији. На тај начин би Брисел могао да покаже да је у стању да решава проблеме у свом окружењу, што је предуслов за деловање на глобалном плану. Ако нема помака на Балкану онда се поставља питање у чему је ЕУ успешна у спољној политици".

А на питање у којој мери Русија успева да искористи конфузну европску политику да би ојачала своју позицију на Балкану, Петрич констатује да нажалост, поменута политика Брисела оставља велики простор другим актерима, попут Русије, да шире утицај. 

"Међутим, сви треба да знају, укључујући и Москву, да Западни Балкан не служи за отимачину. Дакле, Русија може да инвестира, али тактиком одлагања европских интеграција земаља регије не може да промени њихов стратешки пут на чијем је крају чланство у ЕУ", навео је Петрич.

Када је реч о ЕУ, Петрич каже да мисли да је Брисел узнемирен стањем на терену, пре свега Федерика Могерини, јер је недавно посетила балканске престонице.

"Показало се да ЕУ нема стратегију и одговор на геополитички промењено окружење. У том смислу она је повукла добар потез позивајући политичаре из регије на неформалну вечеру. Међутим, уопштене изјаве након тог скупа показују да нема ничег новог. И пре тога су европски званичници указивали да земље аспиранти треба да ураде домаћи задатак на путу ка ЕУ", навео је Петрич.

Имајући у виду и да се сама ЕУ суочава са вишеструком унутрашњом кризом, али и деловањем других актера на Балкану као што су Русија, Кина, арапске земље и посебно Турска, Петрич каже да. Изгледа као да је ЕУ беспомоћна и без идеје како даље.

"Јавно саопштеним ставом да неће бити проширења у наредних пет година, ЕУ је у великој мери обесхрабрила грађане Балкана да врше притисак на своје владе да спроводе реформе. Имајући у виду дубоку кризу на старом континенту, не видим реалистичну шансу да у наредних десет година било која земља буде примљена у ЕУ. То знају политичари у европским престоницама али и на Балкану", рекао је Петрич.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи