"Меркатор" преузма "Конзум" и "Велпро" у БиХ

Повереник Владе Хрватске за "Агрокор" Анто Рамљак изјавио је у Сарајеву да се словеначки трговачки ланац "Меркатор" враћа на тржиште БиХ тако што ће преузети две компаније, "Конзум" и "Велпро", које сада послују у систему "Агрокора".

Рамљак је рекао да већина компанија "Агрокора" у БиХ послује стабилно, али да "Конзум" и "Велпро" послују "релативно добро, али не и задовољавајуће", додајући да ће тај проблем бити решен тако што ће компаније преузети словеначки "Меркатор".

После састанка са представницима државних и ентитетских институција БиХ и "Агрокорових" компанија у БиХ, Рамљак је навео да ће "Мекратор" преузети обавезе према добављачима, запослене у те две компаније, обезбедити им радна места и враћати дуговања.

"Меркатор" ће, како је најавио Рамљак, преузети и све малопродајне објекте "Конзума" и "Велпроа" у БиХ.

Истакао је да је "Меркатор" имао пуно више успеха него "Конзум", као и да та словеначка фирма добро послује у самој Словенији, као и у Србији.

"То је план и на њему се још ради. Одлуке морају донети одбори две компаније, тако да одлука још није коначна", истакао је Рамљак.

Министар за спољну трговину и економске односе БиХ Мирко Шаровић рекао је новинарима да су на данашњем састанку представљене основе плана за решавање проблема "Агрокорових" фирми у БиХ.

"Констатовали смо да је неопходно да се размењују информације барем једном у току месец дана, као и да је заједнички интерес да се спаси компанија и сачувају постојећа радна места у 'Агрокору' и измире обавезе добављачима", рекао је Шаровић након састанка.

Према његовим речима, план реструктурирања "Агрокорових" фирми у БиХ је врло конкретан.

"Односи се и на кћерке фирме и добављаче. Подржавамо план и желимо да успе", истакао је Шаровић.

Компаније из БиХ које су "Конзумови" добављачи исказале су интерес за наставак сарадње, али желе гаранције за редовне исплате доспелих обвеза, као и за измирење досадашњих дугова.

Процењује се да "Конзум" добављачима из Федерације БиХ дугује близу 66,5 милиона евра, а из Републике Српске око 2,8 милиона евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво