Црна Гора, држављани Србије негирали умешаност у наводни покушај пуча

Група држављана Србије окривљених за наводни покушај државног удара у Црној Гори, међу којима је и пензионисани командант Жандармерије Братислав Дикић, негирали су пред судом у Подгорици умешаност у заверу планирану на изборни дан октобра прошле године. Адвокати одбране тврде да нема доказа и траже обуставу поступка.

"Ја сам жртва и производ оптужнице... Нисам припремао, нити покушао да извршим, нити извршио то што ми се ставља на терет", рекао је пред судом Дикић који је у притвору скоро осам месеци.

Дикић је негирао да познаје било кога из опозиционог Демократског фронта и тврди да није имао никакву комуникацију са челницима тог опозиционог савеза који су такође оптужени за наводну заверу да се спречи улазак Црне Горе у НАТО.

Пред Вишим судом у Подгорици одржано је припремно рочиште по оптужници против 14 држављана Русије, Србије и Црне Горе, оптужених за стварање криминалне организације и покушај тероризма, а суд ће одлуку донети у року од 15 дана.

У судници је било шест оптужених држављана Србије који су већ скоро осам месеци у притвору и поједини од њих су се уз емоције и сузе обратили суду, уз став да им "од почетка није јасно" зашто су ухапшени.

У судници није било оптужених челника ДФ-а, Андрије Мандића и Милана Кнежевића, који се бране са слободе, "јер то у овој фази поступка није законски обавезно".

Поред Дикића и осталих пет присутних држављана Србије је негирало наводе оптужнице, жалећи се да им је од тренутка хапшења, па до подизања оптужнице у априлу ове године, онемогућено право на одбрану.

Окривљена Бранка Милић, којој је тужилаштво 12 пута преквалификовало кривично дело за које је терети, рекла је да је изложена "политичко-правно-процесној шикани, злостављању и дискриминацији".

"Желим да изађем из самице у којој сам скоро осам месеци, али не и да одустанем од истраге. Овом је оптужницом нападнут читав мој живот и све што сам стекла", рекла је Милићева на првом појављивању пред већем судије Драгоја Јововића.

Адвокати одбране сагласни су у оцени да је оптужница "паушална, неутемељена, без доказа и исконструисана", да је заснована на исказу "компромитованог" сведока сарадника црногорског тужилаштва Александра Саше Синђелића.

Адвокати одбране тражили су обуставу поступка "у недостатку доказа".

Највише примедби адвокати су имали на исказ Синђелића, који је назван "слободним сарадником" Безбедносно-информативне агенције Србије (БИА). Они су навели да је вештачењем из 2003. установљено да је он "психички болестан" и поменули да је у Хрватској осуђен на 21 годину затвора због убиства.

Бранилац пензионисаног команданта српске Жандармерије Мироје Јовановић је тражио да се из доказа изузме сведочење Синђелића, јер је оно "лажно" као и докази који су прибављени обавештајним радом, јер "се они не могу користити на суду".

"Када се изузму ови докази, оптужница ће бити очерупана и доживеће крах", додао је Јовановић.

Специјални тужилац Миливоје Катнић је раније рекао да су посебну улогу и помоћ у овом случају имале обавештајне службе САД, Велике Британије и српска БИА.

Адвокати челника Фронта поновили су да против Кнежевића и Мандића "нема нити једног доказа". Адвокат Горан Родић је оценио да оптужница има "мирис политике" и да је свим окривљенима "унапред пресуђено".

Посебно је указано на процесне радње тужилаштва и полиције у вези са кључним доказом оружјем, а које је по наводима тужиоца уништено "између Србије и Албаније", због чега је један од кључних сведока тужилаштва Мирко Велимировић морао да "симулира" набавку новог, како би наводно налогодавцима, руским обавештајцима, доказао да је оружје купљено.

"Симулиране радње набавке и смештаја оружја тужилаштво и полиција су урадили без одлуке и наредбе надлежног суда, што је законска обавеза", нагласио је један од авоката одбране, Јовановић.

Као организатори плана који је за циљ имао насилну смену власти с циљем остваривања "пансловенске идеје о уједињењу словенских народа и спречавању уласка у НАТО", означена су двојица руских обавештајаца за којима је расписана потерница.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи