Почело суђење по оптужници за планирани терористички напад у Црној Гори

У Вишем суду у Подгорици почело је испитивање поводом оцене законитости оптужнице за планирање теорористичких напада у Црној Гори на дан парламентарних избора прошле године, којем не присуствују лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, преноси РТЦГ.

Рочиште, које је требало да буде одржано 5. маја, на захтев одбране окривљених одложено је како би се они упознали са обимним садржајем списа предмета.

Око Вишег суда уочљиве су повећане безбедносне мере, а око објекта су распоређени припадници полиције са дугим цевима, пренела је РТЦГ.

Осумњичени, који се налазе у истражном притвору, доведени су на суђење, док се Мандић и Кнежевић, који ће се у поступку бранити са слободе, нису појавили већ су ту само њихови адвокати.

Оптужни акт против осумњичених има 129 страна, предложено је саслушање 11 сведока, а у тај документ уврштено је и већ девет правоснажних пресуда.

Тужилаштво је најавило да ће током судског поступка презентовати чак 118 материјалних доказа и преслушавање 33 телефонска разговора снимљена мерама тајног надзора.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћена су двојица руских држављана - Едуард Шишмаков и Владимир Попов, држављани Србије - Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић, Србољуб Ђорђевић.

Група држављана Србије окривљених за наводни покушај државног удара у Црној Гори, међу којиима је и пензионисани командант Жандармерије Србије Братислав Дикић, негирала је пред судом у Подгорици било какву умешаност у осујећену заверу.

"Ја сам жртва и производ оптужнице... Несам припремао, нити покушао да извршим, нити извршио то што ми се ставља на терет", рекао је пред судом видно узнемирени Дикић који је у притвору скоро осам месеци.

Негирао је да познаје било кога из опозиционог Демократског фронта и тврдио да није имао никакву комуникацију са челницима опозиционог савеза, а такође оптуженима за наводну заверу чији је циљ био спречавање Црне Горе да уђе у НАТО.

Оптужницом су обухваћна и тројица црногорских држављана - лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Михаило Чађеновић, службени возач ДФ-а.

Према оптужници тужилаштва, 16. октобра прошле године у Црној Гори је спречен државни удар.

Према наводима тужиоца Миливоја Катнића, у ноћи одржавања парламентарних избора било је планирано да дође до упада у Скупштину, као и да се ухапси и ликвидира бивши премијер Мило Ђукановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво