Марковић: Не желимо дистанцу с Русијом

Црногорска влада није опредељена за политичку дистанцу са Русијом, поручио је премијер Душко Марковић истакавши да је та држава током 11 година независности постигла три циља, од којих је највећи чланство у НАТО-у. Црна Гора нема дилема кад је реч о ЕУ, а понављања избора неће бити, додао је црногорски премијер.

Марковић је поручио опозицији, која бојкотује рад парламента од прошлогодишњих октобарских избора, да понављања избора не може и неће бити, те да, ако желе да разговарају о тој теми, морају да се врате у парламент.

Гостујући у емисији "Одговоран одговор" на Радију Црне Горе, Марковић је европске интеграције издвојио као други велики циљ, док је као трећи, по мишљењу премијера, изградња ауто-пута.

"Ми смо голготу прошли до оног што су ставови Русије поводом чланства у НАТО-у, то је резултирало уплитањем у наше политичке процесе. Нећемо урадити ништа да погоршамо односе", поручио је Марковић.

Црна Гора ће, рекао је, чланством у НАТО-у, имати прилику да активно дебатује о одлукама која ће опредељивати будућност света. Истакао је да очекује и велике бенефите од учлањења у Алијансу.

"Ова недеља и 10 дана јуна биће историјске за Црну Гору у сваком смислу", рекао је Марковић.

Оценио је да постоји значајан број грађана који се противе чланству у НАТО-у из историјских разлога, наводећи да је "сада време да се сви окренемо ономе од чега ћемо сви имати користи – и појединац и држава".

Кад је реч о актуелној политичкој ситуацији у Црној Гори, Марковић је рекао да политички отпор и разлике произлазе из темељног опредељења према будућности Црне Горе, а који се, пре свега, тичу чланства у НАТО-у и ЕУ.

Премијер је оценио да међународна позиција Црне Горе у историји никад није била као данас.

"Заиста, наша историја је била таквог садржаја да и данас осећамо негативне последице историјских догађаја, кад Црна Гора није могла слободно да одлучује, него су то чинили други и увек на штету Црне Горе", рекао је Марковић, наводећи да је ова генерација политичара успела да Црној Гори врати достојанство и могућност да самостално одлучује о својој судбини.

Говорећи о чланству у ЕУ, Марковић је оценио да је Црна Гора предводник европских интеграција.

"Данас се од Црне Горе очекује да решава проблеме, зато смо данас позвани да дамо савет како се критичне ситуације могу решавати", истакао је Марковић.

Верује да његова влада инвестира у будућност Црне Горе, наводећи да модерна Црна Гора није само она која је чланица НАТО-а и Европске уније.

"Нема дилема о ЕУ"  

На питање слушалаца како види будућност ЕУ, с обзиром на Брегзит, Марковић је рекао да је дошло до глобалних политичких поремећаја који су се одразили на ЕУ и њену позицију. Као примере је навео светску економску кризу и мигрантску кризу, која је прешла у озбиљне безбедносне ризике.

"Избори у Холандији и Француској, и промена расположења у Немачкој показују да су националнисти изгубили битку са демократским европским снагама и ЕУ се стабилизује", оценио је Марковић.

Премијер је рекао да Црна Гора нема дилема кад је реч о ЕУ, те да жели да постане чланица Европске уније.

"Ми од тога нећемо одустати како год изгледала Европска унија у наредних пет година", истакао је Марковић, уз констатацију да ЕУ добија на свом кредибилитету, те да нема разлога за забринутост.

Говорећи о политичкој ситуацији у земљи, Марковић очекује да ће се тензије наставити и након уласка у НАТО.

"Понављања избора не може бити, нити ће бити. Изборе је признала међународна заједница. Ако желе да разговарају о новима изборима, онда морају да се врате у парламент", порука је премијера Марковића.

Говорећи о понашању опозиције која бојкотује рад парламента, Марковић је рекао да нико не сме подржавати овакав приступ да се дође на власт.

Председник подсећа на изјаве европских званичника који су саопштили да не подржавају бојкот, већ да позивају на дијалог.

Марковић је рекао да је сагласан са констатацијама о прекомпозицији на политичкој сцени, нарочито кад је реч о опозицији, поручујући истовремено да нема подела у ДПС-у.

Да се он пита, укинуо би, каже, накнаде посланицима који бојкотују рад парламента, наводећи да је то, међутим, у надлежности Скупштине Црне Горе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво