Скандал хрватске председнице

После објављивања снимка на којем Колинда Грабар Китаровић пева стихове Марка Перковића Томпсона "Херцег-Босно, срце поносно" стигла су бројна реаговања.

Регионална Н1 преноси да је спорно што се у песми "Лијепа ли си" Марка Перковића Томпсона велича такозвана Херцег-Босна. Пре два дана хрватска председница је објавила на свом Инстаграм профилу снимак на коме се види како са хрватским званичницима у француском граду Лурду пева ту песму, чиме је на себе скренула позорност јавности.

"Па истина. Она има добар слух, бар према овоме што сам видео. Али очито да бира погрешне песме. Потпуно непотребно", рекао је бивши хрватски председник Стјепан Месић.

Ово није први пут да Грабар Китаровићева помиње Босну и Херцеговину. Овога пута је одлучила да запева спорну Томпсонову песму, а раније је давала изјаве које су узнемириле поједине политичаре у БиХ.

Она је, наиме, изјављивала да су Хрвати у БиХ угрожени, те да БиХ постаје претња за своје суседе, због наводног повратка хиљада екстремиста са страних ратишта.

"Пузећим променама Дејтонског споразума, посебно кроз одлуке високих представника, и Уставног суда БиХ, угрожена је конститутивност хрватског народа. Бошњаци су у два наврата Хрватима изабрали члана Председништва БиХ. У Мостару се нису одржали избори осам година. БиХ је изложена и новим изазовима, посебно међународном тероризму, те претећом мигрантском кризом", говорила је Грабар Китаровићева, подсећа Н1.

"Госпођа Китаровић је предимензионирала проблем радикализма у БиХ. Шта јој је то требало, ја не знам. Ми смо је упозорили да то не ради, дали јој прецизне бројке, али је она и даље наставила с тим", открио је Бакир Изетбеговић.

Колинда Грабар Китаровић је више пута поновила да ће се током својих сусрета са међународним званичницима залагати за једнакост свих грађана у Босни и Херцеговини. У том пакету су и инсистирања на промени Изборног закона, захтеви за федерализацијом, те ревизија Дејтона.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво