Пуповац: Срби улазе у десет жупанија

Председник Српског народног већа и потпредседник СДСС-а Милорад Пуповац каже за РТС да су резултати локалних избора у Хрватској веома добри за српску заједницу, као и да у десет жупанија имају заменике жупана.

Пуповац је, гостујући у Дневнику РТС-а, нагласио да су српски представници потврдили већину својих досадашњих успеха и постигли неке нове успехе.

"Резултати су веома добри, пре свега за Самосталну демократску српску странку", каже Пуповац.

Сматра да је то само доказ политичке виталности српске заједнице у ситуацији поприлично компликованих политичких односа у Хрватској.

"Ми имамо у десет жупанија заменике жупана, од тога СДСС има самостално у шест жупанија и две у коалицији са партнерима са којима смо ушли", указао је Пуповац.

Поред тога, Срби имају 16 председника и начелника општина, велики број заменика начелника и заменика градоначелника и преко 200 већничких места у скупштинама жупанија, градова и општина, навео је Пуповац.

Када је реч о проблемима са бирачким списковима, јер на изборима нису могли да гласају Срби који живе ван Хрватске а не јављају се на сваких пет, односно сваке три године, Пуповац каже да је то утицало на атмосферу забринутости шта ће бити са остваривањем бирачког права.

"То је утицало пре свега на стварање страха и на атмосферу забринутости шта ће бити са остваривањем бирачког права, посебно у срединама у којима је полиција прелазила своја овлашћења и у којима је настојала да брише људе, а није имала никакво законско упориште да их брише и стварала узнемиреност међу бирачима", објаснио је Пуповац.

Ипак, истиче да на самим изборима нису приметили неко веће кршење правила, као ни да се људи нису жалили да нису могли да гласају због тога што су били брисани због пребивалишта.

"Свакако је то проблем који остаје и који ћемо морати након ових избора да решимо, јер држава не може да крши властите законе, полиција не може да крши законе које је донео Сабор, а који јасно кажу да људи имају право да задрже своје пребивалиште уколико због посла, због школовања, због повратка као избеглица или обнове кућа нису у месту свог пребивалишта", закључио је Пуповац.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво