ХДЗ-у 12, СДП-у пет градова, о Загребу одлучује други круг

Хрватска демократска заједница је на изборима за градска већа на јучерашњим локалним изборима освојила већину у 12 великих градова, показују привремени незванични резултати Државне изборне комисије, јавља Хина.

Наводи се да је Социјалдемократска партија освојила највише гласова у пет, Истарски демократски сабор (ИДС) и Странка рада и солидарности имају већину у по једном градском већу као и две независне листе.

Градоначелник Пуле и даље ће бити Борис Милетић (ИДС-ХНС-ИСУ-ПИП-Зелени) након што је у првом кругу освојио 51 одсто гласова.

ХДЗ има већину у градским већима; Крапине, Вировитице, Вуковара, Пожеге, Бјеловара, Карловца, Госпића, Задра, Шибеника, Сплита и Дубровника. СДП је највише одборника освојио у градским већима Ријеке, Осијека, Чаковца, Копривнице и Сиска.

ИДС има већину у градском већу Пуле, а Странка рада и солидарности Милана Бандића у загребачкој Градској скупштини.

Независна листа Мирка Дуспаре, досадашњег градоначелника, освојила је највише гласова у градском већу Славонског Брода, а листа Ивана Чехока, некадашњег градоначелника, у градском већу Вараждина.

Међу већим градовима, у првом кругу су изабрана четири градоначелника из редова ХДЗ-а и то градоначелник Вуковара, где је са 61 посто гласова потврђен досадашњи градоначелник Иван Пенава (ХДЗ-ХКС) , као и градоначелник Вировитице Иван Кирин (ХДЗ-ХСЛС-ХСП АС) са освојених 60 посто гласова. Градоначелник Крапине (ХДЗ, А-ХСС 1904-ХСС-ЗДС) Зоран Грегуровић освојио је 58 одсто гласова, а нови задарски градоначелник Бранко Дукић (ХДЗ-ХСП АС,ХСУ, Храст) изабран је са 51 посто гласова.

Ко ће бити нови градоначелници осталих великих градова у Хрватској знаће се након другог круга, у којем ће у Загребу снаге одмерити досадашњи градоначелник Милан Бандић (СРСМБ) са освојених 30 одсто гласова и Анка Мрак Тариташ (ХНС-СДП-ХСС-ХСУ-НХ-СУ) која је освојила 24 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи