Црна Гора, опречни ставови власти и опозиције о годишњици независности

Црногорски председник Филип Вујановић изјавио је да је Црна Гора за 11 година од обнове независности постигла стратешке циљеве у спољној политици, док председник странке Нова српска демократија Андрија Мандић сматра да Црна Гора нема разлога да слави 21. мај.

Вујановић је нагласио да је неопходно да се досегне кључни циљ – балансирани развој земље и градња државе социјалне правде, преноси РТЦГ.

Говорећи о поделама у Црној Гори, Вујановић је у изјави Побједи навео да оне имају историјско утемељење, али је истакао да је "несумњиво сва питања лакше решавати, па и идентитетска, ако живите у друштву високог стандарда".

"А наша и претходне генерације су се високо специјализовале у продубљивању поdела – од подела на белаше и зеленаше, партизане и четнике, ибеовце и титовце, присталице самосталне и заједничке државе, на НАТО и анти-НАТО блок", рекао је црногорски председник. 

Вујановић сматра да ће се геополитички оквир извесно мењати и да ће Русија прихватити као дефинитивну чињеницу и неминовност чланство Црне Горе у НАТО-у и односити се према тој земљи као и према свим државама региона које су чланице НАТО-а са којима има крајње коректне односе.

Он је рекао и да је у области економије постигнуто много при чему је, каже, у деценији од независности забележено повећање БДП-а за око 70 одсто, просечне пензије су повећане за око 100 одсто, а плата за 70 одсто.

Уз то, закључио је, Црна Гора је лидер у региону по обиму инвестиција по глави становника, са сјајним развојем туризма.

С друге стране, у Будви је, испред просторија општинског одбора Нове српске демократије, истакнута српска тробојка, у присуству председника странке Андрије Мандића, као и председника општинских одбора Демократске народне партије, Демократске српске странке и Социјалистичке народне партије, преноси РТЦГ.

"Српски народ нема никаквог разлога да слави 21. мај, јер нећемо ваљда да славимо чињеницу да је тога дана криминална хоботница на ;елу са Милом Ђукановићем одлучила да нам украде заједничку државу и подели наш народ", рекао је Мандић.

Он је оценио да је данас Црна Гора "управо онаква какву је прижељкивао, стварао и на бруталној референдумској крађи добио Мило Ђукановић – "она је отклон од историјске Црне Горе и њених вековних савезника, диктатура у којој се врше прогони и хапшења политичких неистомишљеника и дискриминише српска национална заједница".

"Ми Црну Гору доживљавамо као нашу земљу коју смо наследили од наших предака и урадићемо све што је у нашој моћи да она постане демократско и слододно друштво... Данас је прави дан да поновимо да ћемо се свим средствима борити против неправде, дискриминације и насилне асимилације коју врши диктаторски режим", казао је Мандић.

И функционер НСД и менаџер Општине Будва Мило Божовић данас је на својој кући истакао народну српску заставу - тробојку, која нема званичног обележја стране државе, а будванска полиција га је због тога позвала на информативни разговор.

Црна Гора данас обележава 11 година од обнове независности, у знак сећања на 21. мај 2006. године, када је на референдуму обновила државну самосталност.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи