Лавров и Црнадак о билатералним односима Русије и БиХ

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је у Никозији да је његова земља изузетно заинтересована за дугорочну стабилност и просперитет западног Балкана.

Лавров је то рекао на састанку са министром спољних послова БиХ Игором Црнадаком са којим је разговарао о развоју билатералних односа две земље, са нагласком на економске односе и спољнотрговинску размену, као и на политичку ситуацију у БиХ и у региону западног Балкана.

Једна од тема састанка била је и политичка и безбедносна ситуација на западном Балкану, а том приликом Лавров је казао да је Руска Федерација изузетно заинтересована за дугорочну стабилност и просперитет целог региона, преноси портал Кликс.

Током разговора, министар Црнадак је истакао значај подршке коју Русија, која је чланица Савета за имплементацију мира, даје Дејтонском споразуму и потреби за постизањем унутрашњег договора у Босни и Херцеговини.

На састанку је наглашено да Русија поштује опредељење Босне и Херцеговине да се придружи Европској унији, као и да цени одлуку свих нивоа власти у БиХ да се истовремено развијају добри односи са Русијом.

Министри су заједнички констатовали да најважнији сегмент сарадње у наредном периоду треба да буде економија и већа спољнотрговинска размена, а констатован је и велики значај састанка Међудржавног повереништва за трговину и економску сарадњу између Босне и Херцеговине и Русије, који је након дуже паузе одржан 17. маја 2017. године у Москви.

Током састнка, Црнадак се захвалио руском шефу дипломатије за потписивање Споразума о клириншком дугу Руске Федерације према Босни и Херцеговини, у износу од 125 милиона долара, јер је БиХ једина земља на простору бивше Југославије којој ће тај дуг бити исплаћен у готовом новцу, и додао да је процес ратификације тог споразума у институцијама БиХ окончан.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи