Индекс: Корчулански десничари користе плакат нацистичке Немачке

Корчулански одбор десничарске Хрватске странке права је у предизборне сврхе објавио плакат на којем је шесточлана породица са шаховницом, украден са постера који је био актуелан у време нацистичке Немачке, пренео је портал "Индекс".

На фотографији су видљива лица немачке породице уз стилизвани логотип нацистичког орла и натпис "Ein Volk hilft sich selbst" (Народ сам себи помаже).

Реч је о, како се наводи, постеру за Винтерхилфсвет (Winterhilfswerk), програм социјалне помоћи гладним немачким грађанима. Покрет је основан 1931, а Хитлер је преузео све заслуге на себе. Под нацистичком владавином, сваки грађанин Немачке је морао давати средства том програму. Самим донацијама, могло се проценити ко је одан Националсоцијалистичкој партији.

Иронично је, наводи тај загребачки портал, да је управо корчулански ХСП посегнуо за крађом нацистичког постера.

Наиме, корчулански десничари којима је мото "Поштено, доследно, самостално" украли су плакат нацистичке власти која им је одузела властито острво.

Римским уговорима који су, успут, потписани на данашњи датум, 18. маја 1941. године, квислиншка НДХ коју ХСП-овци идеализују, предала је Италијанима велики део територије Далмације, укључујући и Корчулу.

Данас се Римски уговори сматрају једном од највећих издаја у историји Хрватске.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво