Загреб тражи образложење за забрану Томпсоновог концерта у Марибору

Након што су градске власти Марибора забранилe одржавање концерта хрватског кантаутора Марка Перковића Томпсона, познатог по националистичким песмама у којима се глорификује усташтво, реаговао је државни врх Хрватске.

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је, како су саопштили из њеног кабинета, разговарала са својим словеначким колегом Борутом Пахором и пренела му своје мишљење да је музика ту да спаја људе, а да су забране контрапродуктивне. Премијер Андреј Пленковић је најавио да ће тражити да му се објасне разлози за забрану Томпсоновог наступа.

Словеначка полиција je јуче препоручила градским властима у Марибору да забране за суботу заказани концерт хрватског певача претежно националистичких песама у којима се велича усташтво.

Таква препорука донета је због "информација о повећаним безбедносним ризицима, због опасности да концерт буде злоупотребљен за кривична дела".

Полиција је указала да, на основу информација о продаји карата за концерт преко интернета у Хрватској и Аустрији, има разлога да се верује да ће на концерт доћи појединци из средина где су концерти тог музичара забрањени.

Мариборска полиција сматра да би на концерт могле доћи Томпсонове радикалне присталице из Хрватске, са намером да подстакну и почине кривична дела. Такође је стигла информација да се планира скуп против концерта, што би био додатни фактор ризика по безбедност.

Томпсоново прво гостовање у Словенији требало је да буде у суботу у Марибору, а сама најава одржавања концерта изазвала је жестока реаговања странака и удружења који су тражили његову забрану.

Они су указивали да је забрану концерта још пре месец дана тражио градоначелник Марибора Андреј Фиштравец.

Фиштравец је забрану Томпсоновог наступа затражио рекавши да у том граду нема места иконографији која изазива поделе и подстиче "фашизам", а нека удружења су прикупила потписе за отказивање концерта, за који су карте већ распродате.

Упитан треба ли забранити Перковићев наступ у Марибору, председник Словеније Борут Пахор био је неутралан.

"Председник Републике није познавалац опуса Марка Перковића Томпсона, али су му познати Томпсонови политички ставови и он их одбија", саопштено је из кабинета словеначког председника, уз напомену да је задатак организатора концерта да се побрине за ред и мир.

Из кабинета премијера Мире Церара за Вечер је саопштено да он "одбија сваки говор мржње" и да "не подржава концерте или митинге који шире мржњу или такву реторику".

Најоштрији је у изјави пак био председник парламента Милан Брглез, који је члан Церарове странке, али њеног левог крила и по наводима медија можда и кандидат за председника државе на председничким изборима који ће се одржати на јесен.

Брглез је поручио да су Перковић и његов концерт непримерени "како за Марибор тако и за Словенију", да он у својим наступима "велича усташки режим и нетолеранцију према нехрватима", као и да је прави пример за то текст Перковићеве песме "Аница, книнска краљица".

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи