Комеморација у Блајбургу, ухапшен мушкарац због усташке капе

У Блајбургу је под покровитељством хрватског Сабора одржан скуп посвећен убијеним припадницима усташког покрета. Аустријска полиција ухапсила старијег мушкарца због усташке капе. Поднете три пријаве због величања нацизма.

Учесници су у Блајбург стигли у 100 аутобуса из Хрватске и још 50 из Европе, наводе хрватски медији. Скуп је започео молитвом на гробљу Унтерлојбах, одакле је потом кренула процесија према олтарном простору на Блајбуршком пољу.

Средишњу мису која је почела у подне предводиo je ђаковачко-осјечки надбискуп Ђуро Хранић.

Хрватска државна делегација, на челу са председавајућим Сабора Гораном Јандроковићем, положила је венце на гробљу Добрава код Марибора, пре него што се упутила према Блајбуршком пољу у Аустрији.

Хина наводи да је делегација у Словенији "присуствовала молитви и потом положила венац код споменика на којем пише ''Мртвима спомен - живима опомена / Побијенима након 9.5.1945. / Марибор 1990".

Јандроковић је рекао да се на том гробљу налази "велики број жртава и да је дуг свих да их се сећају и да се утврди истина".

"Јер без истине нема ни стварног опроста, а нација која не памти своје трагедије, она их врло често и понови", тврди он. 

Према натпису на плочи, "у мају 1945. југословенске оружане снаге у Тезенској шуми код Марибора побиле су између 15 и 20 хиљада припадника оружаних снага некадашње НДХ и цивила, већином хрватске народности, који су заробљени при покушају бекства у Аустрију".

Како је јавио Индекс, аустријска полиција је ухапсила старијег учесника комеморације у Блајбургу у Аустрији због усташке капе и одвела га у непознатом правцу.

Ухапшени мушкарац је раније дао изјаву за овај хрватски портал.

"Згрожен сам што су медији прошле године писали да није било усташких обележја. Срамота ме што мора да ме чува аустријска полиција, али неко је покушао да ми скине капу с главе прошле године", рекао је он.

Аустријска полиција је поднела је пријаве против три учесника комеморације због величања нацизма.

Портпарол полиције покрајине Корушка Рајнер Дионисио рекао је агенцији АПА да је скуп протекао мирно, али да је поднети три пријаве због кршења закона о забрани величања нацизма.

Дионисо је потврдио да је око 100 аутобуса из Хрватске и 50 из Босне и Херцеговине, као и других земаља Европе довезло учеснике на овај скуп.

Рекао је да је ове године дефинитивно било мање учесника него на прошлој комеморацији.

Што се пријава тиче једна је поднета против једног 68-огодишњег Хрвата који је, према сведоцима, поздрављао хитлеровским поздравом.

Пријава је поднета и против једног 55-огодишњег Хрвата којег је пријавио припадник обезбеђења због нацистичког поздрава.

Против једног Хрвата поднета је пријава зато што је на рукама имао истетовиране кукасте крстове.

У Аустрији закон о забрани величања Трећег рајха забрањује нацистичке симболе, у које спадају кукасти крст, нацистички поздрав, као и други симболи које користе неонацисти.

Међутим тај закон не забрањује усташке симболе због чега до сада нису подношене пријаве против учесника који су носили усташка обележја.

Индекс наводи да већ деценијама потомци усташа и њихови обожаватељи долазе на Блајбуршко поље жалећи за тренутком када су коначно морали да положе оружје. 

Портал пише да се годинама и под покровитељством хрватског Сабора у Блајбургу ките усташким знацима, црним капама с "клемпавим У", маштовито комбинованим са црним мини-сукњама, а незаобилазни су били у дрвету изрезбарени портрети усташког поглавника Анте Павелића.

Наводи се да је последњих година аустријска полиција појачала контроле и све је мање оних који успевају да се на пољу појаве као стилизовани нацисти.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара