Македонија, покрет Беса тражи "редефинисање" државе

Друга по снази албанска партија у Македонији, покрет Беса затражила је редефинисање Македоније као услов за улазак у коалицију са Социјал-демократским савезом Македоније Зорана Заева. Покрет Беса је на децембарским изборима освојио пет мандата у Собрању и без подршке те странке, Заев тешко може да састави нову владу.

"Покрет Беса има за циљ промену и реформу система. Имамо ли неке услове? Имамо, то је редефинисање", рекао је високи званичник тог покрета Амир Елези, објашњавајући да се "редефинисање" односи на положај Албанаца у Македонији.

Покрет Беса је на децембарским ванредним парламентарним изборима освојио 57.868 гласова, или пет мандата у Собрању и потписи посланике те странке налазе се међу 65 потписа подршке Зорану Заеву као мандатару са састав нове владе.

Елези је рекао и да покрет Беса још није одлучио да ли ће бити део будуће владајуће коалиције, навевши да ће о томе одлучити страначки органи пошто председник Македоније Ђорђи Иванов преда мандат за састав нове владе лидеру СДСМ-а.

Суштински, Иванов који је до сада упорно одбијао да преда мандат шефу социјал-демократа, тражећи гаранције да ће будућа влада поштовати устав и штитити јединство државе, има рок до 19. маја да ипак преда мандат Заеву.

СДСМ, који је на ванредним изборима освојио 49 од укупно 12'места у Собрању, прикупио је подршку 65 посланика, укључујући и пет потписа посланика коалиције Беса.

Одност покрета Беса према новој влади Македоније прилично је сложен пошто је та странка и раније најављивала да ће подржати кабинет Зорана Заева, али да можда неће бити део владајуће коалиције.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи