СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ не посустају, "пљуште" међусобне оптужбе

Политичка криза у Македонији се не смирује јер председник Ђорђе Иванов још увек одбија да мандат за састав нове владе преда лидеру СДСМ-а Зорану Заеву. Док ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског тврди да је у Македонији већ почела реализација Тиранске платформе, СДСМ одговара да се демократски процеси у Македонији одвијају у сагласности с Уставом.

ВМРО-ДПМНЕ је саопштио да се етнички Македонци осећају преварено и издано од стране СДСМ-а који жели да формира владајућу коалицију засновану на "Тиранској платформи", док је Заев недавно, како се наводи, "изјавио да су Македонци и Бугари исти народ, а слично је рекао и за Македонце и Србе", преноси МИА.

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ саопштила је да Заев ужива у вређању Македонаца, "које декларише и као Бугаре и као Србе у истом дану", као и да грађани желе превремене изборе који би омогућили формирање владе која би радила на економском напретку.

Странка бившег македонског премијера Николе Груевског ВМРО-ДПМНЕ тврди, такође, да је у Македонији "почела реализација Тиранске платформе" и да "пристижу фактуре за антидржавно и издајничко понашање СДСМ-а и њиховог председника Зорана Заева".

"Таљат Џафери је најавио да ће озваничити албански језик на целој територији, а Собрање Републике Македоније биће трећи парламент у региону у којем ће седнице бити вођене на албанском језику", изјавио је на данашњој прес-конференцији посланик ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев.

Навео је да је Џафери рекао да ће седнице водити и на албанском и на македонском језику.

"Тиме се Таљат Џафери јавно наругао у лице Зорану Заеву који је сопсвтени народ вређао и понижавао само да би нелегално изабрао Таљата Џаферија за председавајућег Собрања", рекао је Данев.

СДСМ је на оптужбе ВМРО одговорио позивом македонског председника да да мандат лидеру те странке Зорану Заеву.

Та партија позива супарнички ВМРО-ДПМНЕ да преузме улогу конструктивне опозиционе странке и наводи да је процес избора нове владе започео избором председника Парламента.

"Потврдићемо нашу посвећеност унитарној Македонији пре Иванова и грађани и нова влада радиће у складу са Уставом и евроатлантском будућношћу државе. Све лажи о наводним претњама националним и државним интересима, које шири Никола Груевски из личних разлога морају да престану. Иванов мора да се понаша у складу са уставом и побуни против интереса Груевског", наводи се у саопштењу.

Реагујући на наводе ВМРО да је у Македонији "почела реализација Тиранске платформе", СДСМ је поручио да се "демократски процеси у Македонији одвијају у сагласности с Уставом, законима и Пословником (Собрања)" и да је "међународна јавност поздравила именовање новог председавајућег Собрања".

"Сви сада очекују нову реформску владу грађана Македоније која је државни приоритет. ВМРО-ДПМНЕ мора да нађе снаге да буде конструктивна опозиција која ће подржати реформске процесе, уместо да продужува са лажима зарад личних интереса (бившег премијера) Николе Груевског", наводи се у саопштењу СДСМ, преноси МИА.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи