Џафери обавестио Иванова о већини, тражи мандат за премијера

Кабинет новоизабраног председника Собрања Таљата Џаферија, из албанске странке ДУИ, саопштио је да је председнику Македоније Ђорђу Иванову послато писмо у којем га обавештавају о постојању парламентарне већине и да се очекује да у складу са Уставом додели мандат за формирање владе. Зоран Заев поручује: Влада до краја месеца.

У саопштењу кабинета председника Собрања наводи се да Таљат Џафери очекује да ће Ђорђе Иванов деловати у складу са Уставом.

Претходно су македонске социјалдемократе Зорана Заева саопштиле да ће Иванов данас добити писмо новоизабраног председника парламента са захтевом да мандат за формирање нове владе додели лидеру СДСМ.

Након избора Таљата Џаферија, представника албанске партије ДУИ, Собрање је конституисано и проглашена је парламентарна већина. Тиме су створене могућности да Ђорђе Иванов додели мандат за састав нове владе шефу СДСМ Заеву, наводи се у саопштењу СДСМ.

Додаје се и да је Заев већ раније представио програм будуће владе, а да ће примена тог програма доказати Иванову и међународној заједници да ће она бити гарант јединства и интегритета Македоније, што ће отклонити све недоумице у вези са наводним редефинисањем државе.

У међувремену, лидер СДСМ Зоран Заев поручио је да очекује да му председник државе додели мандат како би до краја месеца била формирана нова влада.

Заев је изразио спремност да се састане са Ивановим заједно са коалиционим партнерима, додајући да ће на састанку још једном изнети гаранције за унитарну државу, преноси МИА.

Македонски медији јавили су раније да ће одлука о избору Џаферија у Службеном гласнику бити објављена наредне седмице. Медији су раније пренели да Иванов има 10 дана да додели мандат лидеру СДСМ Зорану Заеву.

Џафери је изјавио да ће он, уколико се то не догоди у поменутом року, користити своја овлашћења и иницирати избор владе у парламенту.

Криза у Македонији кулминирала је пре седам дана, када је Таљат Џафери изабран за председника Собрања, због чега је дошло до сукоба у парламенту.

Грађанска иницијатива "За јединствену Македонију" свакодневно протестује против, како сматрају, нелегалног и нелегитимног избора Џаферија, против тзв. тиранске платформе и за одржавање нових ванредних парламентарних избора за које се залаже и ВМРО-ДПМНЕ.

Посебну реакцију демонтраната изазвала је информација да је Џафери, преузимајући функцију председника парламента, у кабинет унео и заставу Републике Албаније, пренели су македонски медији.

Позивајући се на изворе из страначких и дипломатских кругова, портал Фактор пише да је ВМРО-ДПМНЕ практично већ у опозицији, о чему је Груевски јуче обавестио страначке колеге на јуче одржаном састанку Извршног одбора.

Груевски је, наводи овај медиј, наводно својим страначким колегама рекао да је већ уморан од свега, да у међународној заједници немају пријатеља и да су им сва врата затворена. Исти извори наводе и да неће бити изненађење ако се Груевски повуче из страначких активности већ на наредном конгресу.

Ову информацију је, међутим, ВМРО-ДПМНЕ демантовала.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво