Македонија, распетљавање кризе

Полиција на улицама Скопља током састанака америчког изасланика са најзначајнијим македонским политичарима. Сусрет Јија и Џаферија у Собрању. Иванов затражио гаранције од Заева да ће поштовати Устав. Џафери задовољан после састанка са Јијем. Притвор за четворицу осумњичених за насиље у Собрању.

Македонска полиција запосела је центар Скопља иако од четвртка у Македонији није забележен ниједан политички мотивисан инцидент. Специјалци, под пуном опремом, распоређени су око Собрања и Владе Македоније.

Разлог појачаном присуству полиције, наводе полицијски извори, јесу сусрети америчког изасланика Хојта Брајана Јија са највишим македонским званичницима, укључујући председника Ђорђа Иванова, који је у претходним седмицама вешто избегавао састанке са међународним званичницима.

Иванов је, после сусрета са америчким дипломатом, навео да су препреке за формирање нове владе премостиве уколико "постоји истинско вођство лидера политичких странака".

Македонски председник је, истовремено, затражио од САД "као стратешког партнера" да помогне да се омогући парламентарној већини да добије мандат.

Иванов је, такође, позвао лидера СДСМ-а Зорана Заева да "заједно са коалиционим партнерима обезбеди гаранције за јачање унитарности државе у сагласности са Уставом".

Изјава председника Иванова, како наводе извори у Скопљу, представља најаву окончања парламентарне кризе, која ову земљу потреса од ванредних парламентарних избора одржаних почетком децембра.

Амерички дипломата, заменик помоћника државног секретара за Европу и Евроазију, састаће се до краја боравка у Скопљу и са лидерима СДСМ-а и ВМРО-ДПМНЕ-а, Зораном Заевим и Николом Груевским.

Ипак, како се чини, најзначајнији сусрет током преподнева Ји је имао са новоизабраним председником Собрања Талатом Џаферијем, чији су избор претходно снажно подржали САД и Европска унија.

Џафери је, после сусрета, рекао новинарима да присуство америчког дипломате предстаља потврду америчке подршке новоизабраном председнику Собрања.

"Бићу председник свих посланика у Собрању. Трудићу се да од сутра ставим парламент у функцију", рекао је Џафери, који није прецизирао када ће Иванову упутити писмо везано за нову парламентарну већину, као ни када ће заказати наредну седницу Собрања.

Ји и Џафери су се састали у згради Собрања, чиме су, суштински, окончане контроверзе око избора новог председника Собрања, иако још увек остаје да Трајко Вељаноски и званично преда дужност наследнику.

Вељаноски и ВМРО-ДПМНЕ се жестко противе овом чину, наводећи да је избор председника Собрања, после кога су уследили напади на посланике и новинаре, противан Уставу и пословнику.

Истовремено, тужилаштво у Скопљу одредило је притвор за четворицу од укупно седам ухапшених током истраге о насиљу у Собрању у којем је повређено више од 100 особа.

Двојици је одређен кућни притвор, док је једна особа пуштена пошто су јој одузети документи, наводе скопски медији.

Потрага за преосталих осам осумњичених се наставља.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво